Bullmastiff
Kraftfull, trofast och självständig
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
- Ursprungsland/hemland
- Storbritannien
- Hundtyp
- Sällskapshund, vakthund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medel
- Pälsvård
-
Lite större
- Storlek
-
Mycket
Allmänt
Bullmastiff är stor och kraftfull hund. Det är en utpräglad sällskapshund som trivs att följa med sin familj på olika aktiviteter. Rasen är lättlärd men passar inte som brukshund eftersom den snabbt tröttnar på upprepade övningar.
Om du funderar på bullmastiff:
- Läs på innan ditt hundköp noga och besök alltid ett antal uppfödare innan du bestämmer dig.
- Den har relativt låg jaktlust, men att inte jaga är en uppfostringsfråga och inget man ska ta för absolut självklart.
- Rasen behöver varierad motion och hjärngympa. Men rusta dig med tålamod då den är självständig och lätt blir uttråkad.
- Den behöver socialiseras tidigt och huvudansvaret för hunden ska alltid ligga hos en vuxen person.
- Det är en av de större hundraserna och kostnaderna för foder blir därefter. Även försäkringspremien kan vara hög.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Bullmastiffklubben Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Bullmastiff är en kraftfullt byggd, proportionerlig hund, som ger intryck av stor styrka, sundhet och rörlighet utan att vara klumpig. Mankhöjd för hanar är 64–69 cm och tikar 61–66 cm. Vikt för hanar är 50–59 kg och tikar 41–50 kg. Pälsen är kort och färgen är alla nyanser av brindle (tigrerad), fawn (sandfärgad) eller röd.
Skötsel
Rasen har en kort tät päls som inte kräver avancerad pälsvård. Regelbunden borstning är att rekommendera, precis som ett bad då och då. Man ska vara medveten om att när den fäller så fäller den mycket hår. Ögon, öron, hudveck och slemhinnor bör kontrolleras dagligen.
Egenskaper och mentalitet
Rasen ska utstråla kraft, vara tålig, aktiv och pålitlig. Till temperamentet är den positiv, alert och trofast. Bullmastiff är en bra familjehund och trivs att vara med sin flock. Som alla hundar behöver den stimulans och aktivitet, men gärna i sitt eget tempo. Den är självständig, ganska egensinnig och avgör gärna själv vad som är nödvändigt, när detta eventuellt bör utföras, hur och i vilken takt.
Den är en robust, stadig och tålig hund som tycker om och klarar de flesta typer av väderlek, möjligen med undantag av extrem värme.
Hälsa
Rasen har hud, öron och ögonproblem. Höftledsdysplasi, HD, och armbågsdysplasi, ED, förekommer. Korsbandsrupturer med operation och lång rehabilitering som följd förekommer liksom cancer i olika former. Hjärtfelet aortastenos förekommer, men är i dagsläget mest ett avelshygieniskt problem, föräldrarna bör vara kontrollerade.
Rasen finns med i Breed Specific Instructions, BSI, där man uppmärksammar överdrifter i storlek och typ, hudmängd, överlinje (rygg, länd och kors), bakställ (bakben och dess vinklar) och ögonkantsproblem.
Historik
Bullmastiff har sina rötter på de brittiska öarna. Hundar av bullmastifftyp har under lång tid funnits i England och huvudsakligen använts av skogvaktare till skydd och hjälp i arbetet med att hålla efter tjuvskyttar. I rasens bakgrund finns mastiff och bulldogg.
I slutet av 1800-talet började typen stabiliseras och rasen erkändes så sent som 1924 av Engelska Kennelklubben. Det dröjde till 1950-talet innan de första hundarna kom till Sverige.
Dokument
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, bullmastiff
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
-
pdf
Rasstandard bullmastiff
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12