Header
SKK hem

Biewer terrier

Ingår i grupp 3 Terrier

Historik

Hundrasen utvecklades i Tyskland med start på 1970-talet. Det finns ett nära släktskap med yorkshireterriern, men raserna är idag helt åtskilda.

Användningsområde

Rasen är framförallt en sällskapshund och passar utmärkt till olika hundsporter till exempel agility, rallylydnad, nosework och för dig som gillar utställningar.

Hälsa

Antalet registrerade individer i Sverige är ännu inte så många och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd. Patella luxation (lösa knäleder) förekommer. Som hos många andra småväxta hundraser måste man vara observant på tänderna. Tandborstning varje dag rekommenderas för att undvika tandstensbildning. Tandsten under längre tid kan leda till dålig munhälsa som bland annat kan ge hunden svårigheter att äta och att tänder måste tas bort av veterinär.

Egenskaper / Mentalitet

Biewer terrier är en liten glad hund med mycket energi som gillar att bli aktiverad. Den är alert, orädd och hänger gärna med på det mesta. Envishet förekommer. Rasens är uppmärksam med en viss jaktlust och kan springa efter både fåglar, katter och andra smådjur.

Storlek och utseende

Mankhöjden är 18 - 28 cm och vikten mellan 1,8 - 3,6 kg. Hunden ska ge ett elegant intryck med en unik färg och, med en för rasen, typisk huvudtofs. Färgerna är olika varianter av svart och tantecken samt vit.

Pälsvård

Rasen har lång och silkig päls, helt utan underull. Även om hunden inte fäller behöver pälsen regelbunden vård. Pälsen är krävande och måste borstas igenom minst varannan dag. Ett bad kan behövas var eller varannan vecka, beroende på behov och längden på pälsen. Man kan klippa pälsen kort men det bör inte göras om hunden ska på utställning.

Övrigt

Den första individen registrerades 2018 i Sverige. Rasen är erkänd i de nordiska länderna och får där tävla i olika hundsporter samt delta på utställningar. Rasen är inte erkänd av FCI, den internationella sammanslutningen av kennelklubbar. Besök gärna rasklubbens webbplats för mer information.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.