Header
SKK hem

Biewer terrier

Ingår i grupp 3 Terrier

Historik

Hundrasen utvecklades i Tyskland med start på 1970-talet. Det finns troligtvis ett nära släktskap med yorkshireterriern, men raserna är idag helt åtskilda.

Användningsområde

Rasen är framförallt en sällskapshund, och är lättlärd men kan vara lite envis

Hälsa

Antalet registrerade individer i Sverige är få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Egenskaper / Mentalitet

Det är en liten hund med mycket energi och gillar att bli aktiverad. Den är mycket lojal med sin familj men kan bli reserverad mot främlingar.

Storlek och utseende

Mankhöjden är 18--28 cm och vikten mellan 1,8—3,6 kg. Hunden ska ge ett elegant intryck med en unik färg och, med en för rasen, typisk huvudtofs. Färgerna är olika varianter av svart och tantecken samt brun och vit.

Pälsvård

Rasen har lång och mjuk päls, helt utan underull. Pälsen är krävande och måste borstas igenom minst varannan dag. Ett bad kan behövas varannan till var tredje vecka, oftare vid behov och om hunden har lång päls. Många klipper hundens päls kort. Det bör inte göras om den ska på utställning.

Övrigt

Den första individen registrerades 2018 i Sverige. Rasen är erkänd i de nordiska länderna och får där tävla i olika hundsporter samt delta på utställningar. Rasen är inte erkänd av FCI, den internationella sammanslutningen av kennelklubbar.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.