Biewer terrier

Pigg, lättlärd och hänger gärna med på aktiviteter

Fakta

Rasgrupp
Grupp 3, Terrier
Ursprungsland
Tyskland
Hemland
USA
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Lite större
Pälsvård
Mycket
Storlek
Lite

Allmänt

Användningsområde

Biewer terrier är en sällskapshund och passar utmärkt till olika hundsporter till exempel agility, rallylydnad, nosework samt för dig som gillar utställningar. Det är en pigg och alert hund som uppskattar att få bli aktiverad och få hänga med sin familj.

Om du funderar på biewer terrier: 

  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Pälsen är krävande. Den måste borstas och badas ofta.
  • Rasen har mycket energi och vill gärna bli aktiverad.
  • Välj uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Stockholm Hundmässa, entrébiljetter

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Avtalsansluten rasklubb

    Ansvarar oftast för en ras, ansluten till SKK genom avtal. Avtalet anger uppdraget som kan vara att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar. Saknar rösträtt vid Kennelfullmäktige.

    Svenska Biewerterrierklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjden är 21-26 cm och vikten 2,2-3,8 kg. Hunden ska ge ett elegant intryck med en unik färg och, med en för rasen, typisk huvudtofs. Färgerna är olika varianter av svart, blått, tantecken och vitt.

Skötsel

Rasen har lång och silkig päls, helt utan underull. Även om hunden inte fäller behöver pälsen regelbunden vård. Pälsen är krävande och måste borstas igenom minst varannan dag. Ett bad kan behövas var eller varannan vecka, beroende på behov och längden på pälsen. Man kan klippa pälsen kort men det bör inte göras om hunden ska på utställning.

Egenskaper och mentalitet

Biewer terrier är en liten glad hund med mycket energi som gillar att bli aktiverad. Den är alert, orädd och hänger gärna med på det mesta. Envishet förekommer. Rasens är uppmärksam med en viss jaktlust och kan springa efter både fåglar, katter och andra smådjur.

Hälsa

Antalet registrerade individer i Sverige är ännu inte så många och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd. Patella luxation (lösa knäleder) förekommer. Som hos många andra småväxta hundraser måste man vara observant på tänderna. Tandborstning varje dag rekommenderas för att undvika tandstensbildning. Tandsten under längre tid kan leda till dålig munhälsa som bland annat kan ge hunden svårigheter att äta och att tänder måste tas bort av veterinär.

Historik

Hundrasen utvecklades i Tyskland med start på 1980-talet. Det finns ett nära släktskap med yorkshireterriern, men raserna är idag helt åtskilda.

Den första individen registrerades 2018 i Sverige. Rasen är erkänd i sitt ursprungsland Tyskland, i USA och i de nordiska länderna. Den får tävla i olika hundsporter samt delta på utställningar men är inte erkänd av FCI, den internationella sammanslutningen av kennelklubbar. 

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12