Beagle
Envis, arbetsvillig och glad
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar
- Ursprungsland/hemland
- Storbritannien
- Hundtyp
- Jakthund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medelhög
- Pälsvård
-
Lite större
- Storlek
-
Lite större
Allmänt
Beagle är en drivande hund som används för drevjakt på hare, rådjur, hjort och räv. Som komplement under icke jakttid kan man aktivera hunden med viltspår, agility och lydnadsdressyr/tävlingslydnad.
Om du funderar på beagle:
- Rasen används som jakthund för drevjakt på hare, rådjur och räv.
- En beagle är en glad, öppen, arbetsvillig och envis hund.
- Beagle är mycket sällskaplig och fungerar bra med barn, andra hundar samt övriga husdjur i familjen.
- Det är en mycket matglad hund och äter det mesta, även det den hittar själv utomhus.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Beagleklubben Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Beagle är en medelstor, korthårig hund. Den väger som vuxen 10–15 kg. Mankhöjden är 33–40 cm. Rasen är vanligen antingen trefärgad, (svart, gulröd och vit), eller tvåfärgad (gul och vit).
Skötsel
Rasens päls är korthårig och kräver mindre än en timmes pälsvård per vecka. Den fäller sin päls två gånger per år och håren har en tendens att kila sig fast i kläderna.
Egenskaper och mentalitet
Beagle ska vara en öppen, vänlig och livlig jakthund. Rasen ska vara modig, mycket aktiv, uthållig och målmedveten. Den ska vara alert och ha ett stabilt temperament.
Hälsa
Beagle hör enligt försäkringsbolagens statistik till de friskare raserna. Sköldkörtelrubbning, diskbråck, epilepsi, aseptisk meningit (hjärnhinneinflammation) och höftledsdysplasi (HD) förekommer i låga frekvenser inom rasen. Svenska Beagleklubben arbetar för en jagande beagle, med god mentalitet och exteriör.
Historik
Rasens namn nämns första gången på 1400-talet. I dag anses England vara rasens ursprungsland. Beagle är den minsta och troligen äldsta av de tre brittiska kusinerna beagle, harrier och foxhound, vilka alla används till drevjakt i stora släpp, så kallade pack. Man jagade inte till häst med rasen, vilket är tradition med harrier och foxhound, utan hundarna följdes till fots, vilket fortfarande är brukligt; detta kallas beagling. I Sverige har beagle sedan 1950-talet omskolats till ensamdrivande jakthund. 1953 bildades Svenska Beagleklubben.
Dokument
-
pdf
Rasstandard beagle
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, beagle
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Domarkompendium beagle
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12