Header
SKK hem

American toy fox terrier

Ingår i grupp 3 Terrier

Historik

Denna ras är skapad genom avel med släthårig foxterrier, dvärgpinscher, italiensk vinthund, chihuahua och manchesterterrier. Man ville skapa en ras som hade terrierns morskhet men med en mer behaglig läggning att leva med. The American Kennel Club, AKC, erkände rasen 2003.

Användningsområde

Sällskapshund

Hälsa

I dagsläget finns ett fåtal individer i Sverige och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen är intelligent, livlig, uppmärksam, vänlig och lojal mot sin ägare. Den lär sig snabbt och villigt nya saker och anpassar sig till i princip till alla situationer. Den är, som alla terrier, behärskad, käck, bestämd och inte lätt att avskräcka. En toy fox terrier är rolig och lekfull hela livet ut.

Storlek och utseende

Mankhöjd är ca 22-29 cm för både hane och tik. Färgen är till 50% vit på kroppen med fläckar i fyra olika färgkombinationer; trefärgad, vit/lever/tan, vit och tan och vit och svart. Huvudet är färgat i någon av de nämnda färgkombinationerna.

Pälsvård

Pälsen är slät, glänsande och silkeslen att ta på. Den är något längre på halsen och formar en krage. Pälsen är mycket lättskött.

Övrigt

Första individen registrerades i Sverige 2016. Rasen är erkänd i de nordiska länderna och äger rätt att ställas ut på officiella utställningar men den är inte erkänd internationellt av FCI.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.