Saluki

Nobel, atletisk och självständig. Finns med slät- eller långhårig päls.

Fakta

Rasgrupp
Grupp 10, Vinthundar
Ursprungsland
Mellanöstern
Hemland
FCI
Hundtyp
Vinthund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medelstor

Allmänt

En saluki är idag en sällskapshund men också en populär utställningsras. Den används dock fortfarande som jakthund i ursprungsländerna. Vinthundar jagar med hjälp av synen i öppen mark där de kan se bytet på långt håll, förfölja och lägga ner det. Från vinthundarnas jaktsätt har coursing och senare kapplöpning utvecklas.

Lure coursning (jakt efter konstgjort byte) och kapplöpning är sporter som lockar många med saluki och allt fler prövar även viltspår, agility och lydnad med rasen.

Om du funderar på saluki:

  • De flesta salukin har en stark jaktlust. Även med en god grundlydnad är det viktigt att tänka på var man släpper den. 
  • Ta dig tid med den unga hunden. Den kan vara busig, alert och väldigt aktiv. 
  • Rasen kräver mycket aktivering, motion och mental stimulans. 
  • Man kan tycka att rasen är skör, men den kräver en god uppfostran och tydliga gränser. 
  • Socialträning från tidig ålder är viktigt. Gå gärna valp- och fortsättningskurser. 

Stockholm Hundmässa, entrébiljetter

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Vinthundklubben Bli medlem
  • Rasklubb

    Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

    Svenska Salukiringen Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

En saluki är medelstor, där mankhöjd för hanar är ca 58-71 cm men tikar är mindre. Den är elegant men ska ändå ge intryck av styrka och uthållighet samt ha ett ädelt huvud med ett milt, fjärrskådande uttryck. Rasen ska ha lätta, svävande rörelser som ger intryck av minsta möjliga ansträngning.

Det finns två pälsvarianter, slät- och långhår. Det som här menas med långhår är att hundarna har lång päls på öronen, svansen och baksidan av låren och benen. Alla färger och färgkombinationer är tillåtna, men brindle (tigrerad) är inte önskvärt.

Skötsel

Den släthåriga variantens päls kräver ytterst lite pälsvård men badas vid behov. Den långhåriga varianten bör kammas någon gång i veckan för att undvika tovor. Valpar och unghundar av den långhåriga varianten kan få längre, luddig valppäls som lätt blir tovig. Då bör man borsta igenom pälsen och eventuellt rycka loss valppälsen när den börjar lossna. 

Egenskaper och mentalitet

En saluki beskrivs ofta som reserverad mot främlingar. Andra ord som beskriver rasen är mjuk, värdig och behaglig. Den kan ge ett intryck av att inte bry sig. Som valp och unghund är den inte så värdig, utan är ofta självständig och dessutom mycket påhittig. Med konsekvent uppfostran, motivation och belöning så kan även den till synes ointresserade salukin placera sig ganska högt på till exempel lydnadstävlingar.

Intresset för jakt försvårar hundens möjlighet att vara lös och frihetsbehovet måste lösas på annat sätt.

Hälsa

Rasen är känd för att vara frisk och långlivad. Det finns inga dokumenterade rasbundna sjukdomar.

Historik

Saluki är en av de äldsta i dag existerande hundtyperna. Liknande hundar finns avbildade sedan förhistorisk tid. Bildkonst med hundtypen förekommer i Kina så tidigt som år 202 f. Kr. Men vi förknippar rasen med Mellanöstern. 

Saluki har en historisk bakgrund som hetsjakthund. De jagar ikapp och lägger ner bytet. En förmåga som gjorde dem oumbärliga för de arabiska beduinerna. Rasen ansågs vara så värdefull att enbart viktiga personer kunde föräras den som gåva. Att hunden var reserverad och inte gick fram och hälsa på främlingar uppskattades därför då stöldrisken minskades. Till Sverige kom rasen för första gången på 1920-talet.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12