Flatcoated retriever
Social apportör med intensivt viftande svans
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 8, Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar
- Ursprungsland/hemland
- Storbritannien
- Hundtyp
- Jakthund, sällskapshund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medelhög
- Pälsvård
-
Lite större
- Storlek
-
Medelstor
Allmänt
Flatcoated retriever är en jakthund som arbetar efter skott och används för att apportera fågel och småvilt. Rasen är mångsidig och den meriteras både på jaktprov och på utställning. En flatcoated retriever är en aktiv hund och behöver såväl mental som fysisk träning. Den är väldigt formbar, alert och lyhörd och kan förutom att användas som apportör i stort sett passa till de flesta hundsporter.
Om du funderar på flatcoated retriever:
- Rasen är en arbetande hund, som behöver aktiveras både mentalt och fysiskt.
- Rasen är mycket matglad och kan därför lätt lägga på sig i vikt.
- Det är en apporterande jakthund som passar till de flesta hundsporter.
- Den älskar människor och är mycket social.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Spaniel och Retrieverklubben Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Flatcoated Retrieverklubben Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Flatcoated retriever är en vaken, aktiv, medelstor hund. Den ska vara stark utan att vara klumpig och spänstig utan att vara gänglig. Mankhöjd för hanar är ca 58–61 cm och för tikar ca 56-58 cm. Vikten är för hanar 27–36 kg och för tikar 25–32 kg. Endast svart eller brun pälsfärg är godkänd. Gult förekommer men är diskvalificerande på utställning.
Skötsel
Pälsen är lättskött men kräver en del borstning och trimning.
Egenskaper och mentalitet
Flatcoated retriever är en trygg, social och lekfull hund. Den har en positiv och vänlig attityd samt ofta en intensivt viftande svans. Det vakna och lyhörda temperamentet gör den lämpligt att fullgöra sina arbetsuppgifter som apporterande fågelhund.
Får rasen mental och fysisk stimulans blir den lugn och harmonisk hemma. Den både kan och vill följa med sin ägare på alla möjliga upptåg och aktiviteter, alltid med en positiv inställning samt en glatt viftande svans.
Hälsa
Flatcoated retriever har en relativt låg frekvens av led-dysplasi (höfter och armbågar) men det finns en överrepresentation av olika former av tumörer. Läs mer om rasens hälsa på rasklubbens webbplats.
Historik
Flatcoated retriever kommer ursprungligen från England där den har använts som fågel- och småviltsapportör under lång tid. Rasen kom till Sverige på 1960-talet och har sen dess blivit mycket populär. En utförlig beskrivning av historiken finns på rasklubbens webbplats.
Dokument
-
pdf
Rasstandard flatcoated retriever
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, flatcoated retriever
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Domarkompendium flatcoated retriever
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
200-analys BPH flatcoated retriever
Läs mer om hundraser beter sig i olika situationer och vilka mentala egenskaper den har.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12