SKK: Konkurrensen i djursjukvården fungerar inte

Nyheter
Om SKK Äga hund

Bristen på pristransparens gör att konkurrensen i dagsläget inte fungerar på marknaden för djursjukvård. Det var budskapet från Svenska Kennelklubben, SKK, i dagens möte med Konkurrensverkets utredare.

Hundägare kan i dagsläget inte fatta välgrundade köpbeslut då de saknar information om ungefärligt slutpris. Därmed sätts konkurrensen mellan klinikerna ur spel eftersom kunden inte heller kan göra jämförelser. Därför vill SKK ha en referensprislista i linje med den som finns inom humantandvården. Dessutom måste pristransparensen bli större hos klinikerna.

Uppdrag från regeringen

Dagens möte var en del av det uppdrag Konkurrensverket fick från regeringen i mars i år. Myndigheten ska kartlägga pristransparensen inom marknaden för djurens hälso- och sjukvård samt utreda hur den påverkar prisbildningen och kostnadsutvecklingen. Fokus ska ligga på de delar där bristande pristransparens bedöms ha en betydande påverkan på prisbildningen, vara ett hinder för effektiv konkurrens eller bidra till stigande kostnader för djurägaren.

– Vi är tacksamma för att vårt och andras idoga arbete nu har gett effekt och för att regeringen har tagit tag i den här frågan. Det här är en mycket angelägen fråga för SKK och vi är nöjda med att vi fick möjlighet att framföra hundägarens och hunduppfödarens perspektiv på effekterna av den ohållbara prisutvecklingen, samt framföra vårt förslag på lösning, säger SKKs vd Kees de Jong.

Svårt att hitta prisuppgifter

Från SKKs sida beskrevs hur djurägare oftast måste förlita sig på privatdrivna webbsidor och Facebookgrupper för att få ungefärliga uppgifter om vad ett besök kan komma att kosta för behandlingar utöver vaccinationer och kastrering. Klinikerna motiverar ofta bristen på prisangivelse med att man inte vet vad som kommer att ingå i behandlingen. Det argumentet motsägs dock av Distriktsveterinärernas prislista.

Distriktsveterinärerna publicerade den 18 juli 2023 en söktjänst på sin webbsida där djurägaren i förväg kan ta reda på vad olika åtgärder kostar. Att kliniker som har öppet på obekväm arbetstid eller öppet dygnet runt även måste kunna kompensera för det är en självklarhet och något vi hundägare har förståelse för, men dessa avgifter bör enligt SKK kunna redovisas separat.

Sett till prisangivelserna på vetpris.se menar SKK dock att det i dagsläget förekommer prisskillnader som är svåra att logiskt förklara baserat på tillgänglig information.

Diskussion kring ägarutvecklingen

Även om Konkurrensverket fokuserar just på pristransparensen fördes även en diskussion kring utvecklingen på djursjukvårdsmarknaden. Bland annat diskuterades effekterna av inträdet av riskkapitalbolag med sina förväntningar på avkastning. Även om kapitaltillskottet självfallet även har inneburit utveckling som är positiv, menar SKK att marknaden klart och tydligt visat att den inte klarar av att reglera sig själv.

– Ofta motiveras prisökningarna med att djurägarna kräver mer avancerade behandlingar. Hundens status har ökat så många är beredda att lägga mer pengar, men det faller på sin egen orimlighet att vi hundägare skulle ha så stor kunskap om utvecklingen av ny utrustning att vi skulle kunna kräva inköp av den. Motivet finns nog snarare i ägarbolagens önskemål om avkastning, säger Janina Pfalzer, ansvarig för SKKs externa kommunikation.

Konkurrensverket ska lämna sin slutredovisning av uppdraget till regeringen senast den 1 mars 2026.