American staffordshire terrier får mentalindex
NyheterSvenska Kennelklubben har i samarbete med American staffordshire terrierklubben - Sverige startat upp arbetet med ett mentalindex som ska utgöra ett komplement i uppfödarnas avelsarbete.

Indexet baseras på mentalbeskrivningen Beteende- och personlighetsbeskrivning Hund, BPH. Genom att använda ett index som innehåller data från hela hundens släkt i stället för att bara titta på föräldradjurens resultat, får uppfödaren en bredare information om den sannolika nedärvningen av mentala egenskaper.
- Informationen från ett index kan kompensera för osäkerhet kring vad i hundens beteende som är resultatet av arv och vad som beror på miljön. Det hjälper därmed både enskilda uppfödare och rasklubbar att enklare nå de mål de satt upp för aveln för de egenskaper som omfattas av indexet, säger Helena Frögéli, agronom och expert på hundars mentalitet vid SKKs avdelning Avel och hälsa.
Sjunde mest mentalbeskrivna rasen
För att en hundras ska vara aktuell för ett mentalindex krävs att minst 500 individer av hundrasen har genomfört mentalbeskrivningar. American staffordshire terrier är den sjunde mest mentalbeskrivna hundrasen av de cirka 370 hundraser som finns inom SKK. För att få till stånd ett mentalindex krävs även att den aktuella rasklubben är villig att ta på sig det extraarbete som indexet innebär.
- Som klubb känner vi en stor glädje över möjligheten att införa mentalindex i vår ras. Det ger våra uppfödare möjligheten att använda det som ett viktigt verktyg i deras avel, samtidigt som det är ett stort steg för rasens framtida utveckling. Vi kan även se att våra uppfödare och medlemmar är positiva till införandet och vi tror och hoppas på en stark ökning inom BPH. I nuläget har vi ca 1 000 individer av rasen som genomfört BPH, säger Sarah Erichsen Torre, ordförande i American Staffordshire Terrierklubben-Sverige, som är en rasklubb inom SKK.
Ett mentalindex kan antingen baseras på BPH, som är utvecklat av SKK, eller på Mentalbeskrivning Hund. MH är främst riktat mot brukshundar och hanteras av Svenska Brukshundklubben, som är den största specialklubben inom SKK. Mentalindexet är utvecklat av SKK i samarbete med Erling Strandberg, professor i husdjursgenetik vid Sveriges Lantbruksuniversitet.
Analysarbetet har redan startat
American staffordshire terrierklubben-Sverige har redan inlett arbetet och klubbens mentalindexgrupp är för närvarande sysselsatt med att gå igenom data och göra den detaljerade analysdel som utgör en större del av arbetet kring införandet.
Sju hundraser har hittills fått mentalindex. Först ut var collie som sedan 2012 har ett index baserat på resultat från MH. Även briard och hovawart har mentalindex baserat på MH, medan rottweiler står i startgroparna. Bland hundar som främst väljer BPH har rhodesian ridgeback, perro de agua español, nova scotia duck tolling retriever och staffordshire bullterrier i dagsläget mentalindex.
Index är användbara för egenskaper som påverkas av många gener och av miljön. De är inte statiska utan kan förändras över tid, när nya undersökningsresultat från släktingar tillkommer.
Känd härstamning en förutsättning
En förutsättning för att skapa ett index är att det finns en standardiserad och kvalitetssäkrad mätmetod samt att hundarna har känd härstamning. Det måste också finnas många undersökta hundar, som i sin tur har många släktingar. Vidare måste det finnas genetisk skillnad mellan de olika individerna.
SKK arbetar sedan 2012 även med index för höftleder (HD) och armbågsleder (ED). För american staffordshire terrier är röntgen före avel obligatorisk sedan 2014 och hundrasen fick index för HD och ED i början av 2016.
De american staffordshire terrier som av sina uppfödare registreras i SKK utgör lite drygt hälften av de hundar som av sina ägare registreras i Jordbruksverkets obligatoriska hundregister under samma rasbeteckning.