Fullspäckad SKK-vecka inom opinionsbildning

Nyheter
Om SKK

Friluftspolitik, dialogmöte kring hundars mentalitet och extremavel samt en uppdatering av djurfrågor inom EU stod på dagordningen när Svenska Kennelklubben, SKK, under veckan deltog i olika politiska forum.

– Det är oerhört värdefullt för oss att få möjlighet att presentera vår syn på olika saker och våra förslag till lösningar direkt för dem som tar fram förslagen till beslut och för dem som fattar besluten. Inom SKK finns oerhört mycket kunskap och erfarenhet som är till stor nytta för samhället i stort, säger Kees de Jong, vd för Svenska Kennelklubben.

Veckans möten inleddes med rundabordssamtal där Moderaterna bjudit in Svenskt Friluftslivs medlemsorganisationer för samtal kring partiets framtida friluftspolitiska agenda. Här deltog även statsminister Ulf Kristersson. Bland annat diskuterades de utmaningar som ideella organisationer brottas med, där rättvis finansiering i förhållande till idrotten brukar vara ett återkommande ämne.

Svårt att tillsätta poster

Kees de Jong framförde att det behövs förenklingar, framför allt för mindre ideella föreningar, kring den administrativa bördan. Han beskrev att förutsättningarna för det ideella arbetet förändrats, där viljan att engagera sig inte nödvändigtvis är lägre men däremot minskar villigheten att ta på sig administrativa roller. Det är därför en utmaning för många klubbar inom SKK att hantera den administrativa börda klubblivet innebär.

Från SKKs sida lyfte Kees de Jong även att vi liksom många andra av Svenskt Friluftslivs medlemsorganisationer skulle vilja nå ut till en bredare krets och erbjuda tillhörighet och gemenskap. En grupp vi skulle vilja nå är till exempel ungdomar. Tyvärr saknar vi idag de ekonomiska resurser som krävs för ett sådant arbete. En lösning skulle därför kunna vara ett riktat stöd till Svenskt Friluftsliv för att bygga en gemensam kommunikationsstrategi samt plattform/kanal som kan nå ut till grupper vi inte når idag.

Dialogmöten om hund

Landsbygdsminister Peter Kullgren bjöd i veckan in representanter för länsstyrelserna, polisen, Jordbruksverket, Veterinärförbundet, Sveriges Lantbruksuniversitet och SKK samt Fredrik Steen för att diskutera hur man kan gå vidare för att arbeta förebyggande mot hundar som ställer till skada och vad gäller extremavel.

Tyvärr var ministern sjuk men företräddes i stället av departementssekreterare och politiskt sakkunniga inom djurskyddsområdet.

Högst upp på agendan stod ämnet hundars mentalitet och det var också det ämne som fick mest tid. På mötet deltog personer på departementet som hanterat de ändringar i Tillsynslagen som varit på remiss tillsammans med Statskontorets rapport Hund under kontroll.

Orättvist utpekade

– Vi fick nu tillfälle att understryka hur frustrerande vi tycker att det är att vissa av SKKs uppfödare felaktigt och orättvist ständigt ställs till svars för det här problemet. Det var därför väldigt glädjande att vi fick backning från andra mötesdeltagare att det här inte är ett SKK-problem, säger Janina Pfalzer, som arbetar med SKKs externa kommunikation och opinionbildning.

Även om lösningarna av logiska skäl fokuserar på att hantera hundar som redan finns, utnyttjade SKK även möjligheten att prata om vad vi ser som en mer heltäckande lösning. SKK har redan ställt sig positivt till de föreslagna ändringarna/tilläggen i Tillsynslagen. Vi har dock uttryckt att det även behövs någon form av styrning och vid behov ökade resurser från regeringens sida.

De olämpliga uppfödarnas roll

Förutom kraftigare insatser mot oansvariga hundägare har SKK dock även lyft behovet av insatser för att stoppa de olämpliga och oseriösa uppfödarna. Här har SKK argumenterat för att verkligen använda de möjligheter att ställa krav på uppfödare som den kommande EU-lagstiftningen ger och då särskilt de uppfödare som idag inte är med i SKK och helt undgår granskning.

Vi lyfte till exempel att det måste finnas någon form av tröskel in i hunduppfödningen som förhoppningsvis stoppar till exempel totalt olämpliga avelskombinationer.

På grund av tidsbrist berördes ämnet extremavel endast helt kort. Från SKKs sida lyftes bland annat att Respiratory Function Grading nu är obligatoriskt före avel och den senaste utvecklingen inom inkorsningsprojektet för cavalier king charles spaniel.

Veckan avslutades med möte med det nationella djurskyddsnätverket där tjänstemän från landsbygdsdepartementet och Jordbruksverket redogjorde för det senaste inom EU på djurskyddsområdet. Gällande EU-lagstiftningen kring hundars och katters välfärd och spårbarhet fanns dock för tillfället inget nytt att rapportera.