Cavalierprojektet får önskad stöttning av Royal Kennel Club
NyheterSvenska Kennelklubben, SKK, och Cavaliersällskapet får den stöttning som har önskats av The Royal Kennel Club för det pågående inkorsningsprojektet för att stärka hälsan inom hundrasen cavalier king charles spaniel.
Efter en noggrann granskning av projektplanen gjord av den brittiska kennelklubbens experter inom genetik och hälsoscreening samt av klubbens styrelse, skriver The Royal Kennel Club att de önskar SKK och Cavaliersällskapet lycka till med projektet. Den brittiska kennelklubben skriver även att klubben generellt är för initiativ som förbättrar hälsan hos rashundar.
Cavaliersällskapet, som är en specialklubb (hundrasklubb) inom SKK, fick sitt inkorsningsprojekt godkänt av SKKs styrelse i juni 2023. SKK valde att tillskriva sin brittiska motsvarighet av artighetsskäl för att undersöka klubbens inställning.
– Det är naturligtvis oerhört glädjande att vi som kennelklubbar har en samsyn när det gäller vikten av hundars goda hälsa. SKK-organisationen har sedan ett år tillbaka antagit en programförklaring som sätter hälsan i främsta rummet i allt vi gör. Cavaliersällskapets projekt är ett ypperligt exempel på det, säger Britt-Marie Dornell, ordförande i Svenska Kennelklubben.
Inkorsningsprojektet syftar till att komma till rätta med två sjukdomar, hjärtsjukdomen myxomatous mitral valve disease och den neurologiska sjukdomen syringomyeli. I maj i år ingicks även ett samarbete med Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kring genetisk variation som syftar till att identifiera sjukdomsorsakande gener. De första föräldrahundarna och valparna som fötts i projektet har redan lämnat blod för att forskarna ska kunna kartlägga deras arvsmassa. Hittills har nio kullar fötts inom projektet.
– Jag är väldigt glad över det här beskedet. Hela projektet är ett exempel på hur lättarbetad en fråga blir när alla samarbetar. Det är ett frivilligt projekt men engagemanget bland våra uppfödare är stort och vi har jobbat tillsammans. Genom klubbens samarbete med SKK och SLU har också frågan hela tiden kunnat drivas framåt, säger Kari Sundqvist, ordförande i Cavaliersällskapet.