Nominera Årets tjänstehund

Nyheter
Om SKK

Var med och nominera en hund som gjort sig förtjänt av utmärkelsen Årets tjänstehund! Det kan vara en assistanshund, en social tjänstehund eller en tjänstehund som är utbildad för att assistera samhället vid olika kriser. Senast 15 november behöver vi din nominering!

Assistanshund
Fotograf: Johan Frick-Meijer

Utmärkelsen "Årets sociala tjänstehund" har funnits sedan 2014. I år har en mindre justering av namnet skett och utmärkelsen går nu mer under namnet "Årets tjänstehund". Detta för att förtydliga att kategorin alltid har varit öppen för flera sorters tjänstehundar och att den nu breddats ytterligare.

För att kunna nomineras till Årets tjänstehund ska hunden ha genomgått relevant utbildning för arbetet. Hunden kan nomineras inom någon av dessa tre kategorier:

  • assistanshund som arbetar med sin förare/brukare, till exempel ledarhundar, servicehundar, signalhundar, diabeteshundar, epilepsihundar och psykisk hälsahundar.
  • social tjänstehund, som arbetar med tillsammans med sin förare för att hjälpa en tredje part. Det kan till exempel vara en vårdhund eller terapihund.
  • tjänstehund, utbildad för att assistera samhället i samband med olika kriser, till exempel räddningshund eller patrullhund.

Prisutdelning

Prisutdelning för Årets tjänstehund sker på Stockholm Hundmässa i december. Prisutdelningen sker tillsammans med Årets polishund, Årets narkotikasökhund och Årets bragdhund.

Årets tjänstehund får bland annat ett vackert diplom och en rosett, ett års förbrukning av hundfoder från Royal Canin, en skön bädd från Biabädden och självfallet även hundgodis. Agria Djurförsäkring skänker dessutom 20 000 kronor som hundens ägare får donera till en organisation som hjälper djuren i samhället. De organisationer som kan komma i fråga är utvalda av SKK och Agria djurförsäkring.

Nominera senast 15 november

Känner du en hund som bör nomineras till Årets tjänstehund? Tveka inte att skicka in ett bidrag till nomineringen av Årets tjänstehund 2024!

Läs mer och nominera