Föreslagna ändringar i Tillsynslagen välkomnas

Nyheter
Om SKK

En sansad rapport och välkomna förändringar i Tillsynslagen för att komma tillrätta med hundar som ställer till skada. Det skriver Svenska Kennelklubben, SKK, i sitt remissvar angående rapporten Hund under kontroll och medföljande förslag till lagändringar.

– Både Statskontorets rapport Hund under kontroll och de föreslagna ändringarna i Tillsynslagen utgör en sansad motvikt till de populistiska krav på enkla lösningar som hörts i debatten om hundar som ställer till skada. Det här är en mångfacetterad problematik som måste angripas från flera håll samtidigt och ändringarna i Tillsynslagen är en mycket god början, säger Kees de Jong, vd för Svenska Kennelklubben.

Uppdraget från landsbygdsministern

Statskontoret fick förra året i uppdrag av landsbygdsminister Peter Kullgren att utreda länsstyrelsernas och polismyndighetens arbete med ”farliga hundar”. Efter en rad uppmärksammade händelser i början av 2024, då hundar skadade människor, gick debatten varm om ett eventuellt rasförbud. När Statskontoret i slutet av februari publicerade sin rapport pekade den mycket tydligt ut att bristande befogenheter, vilja och samarbete hos myndigheterna var bidragande skäl till att problemet inte hanterades. Rapporten landade i förslag till lagändringar som Landsbygds- och infrastrukturdepartementet skickade på remiss i somras.

Föreslagna förändringar i Tillsynslagen

De ändringar i Tillsynslagen (2007:1150) som nu föreslås skulle bland annat innebära att länsstyrelserna får befogenhet att snabbt omhänderta hundar som ställer till skada, för att hindra att andra drabbas. De får också möjlighet att tillfälligt omhänderta hundar för att dessa ska kunna genomgå mentaltestning. Tidigare har myndigheten inte haft befogenhet att utöva tillsyn eller agera om ett hundförbud inte följs, vilket de nu föreslås få.

SKK har däremot invändningar mot de föreslagna ändringarna i Djurskyddslagen där vi inte tycker att Promemorian lyckas förklara varför det behövs ett tillägg som ger Polismyndigheten befogenhet att avliva omhändertagna sjuka och skadade djur om de inte kan nå/få kontakt med en veterinär inom skälig tid.

I Statskontorets rapport lyfts att en stor del av problematiken är att det saknas klara direktiv och konkret uttryckta förväntningar på arbetet hos de båda myndigheterna. Det resulterar i att andra ärenden prioriteras. Det är SKKs förhoppning att den biten inte glöms bort i arbetet.

Vi har tidigare pekat ut två grupper som måste bearbetas för att komma åt problematiken med hundar som ställer till skada. Den första är olämpliga hundägare, den andra är olämpliga uppfödare. Ändringarna i Tillsynslagen kommer förhoppningsvis att hantera den första gruppen och se till att olämpliga hundägare blir av med sina hundar.

EU-förhandlingar om välfärd för hundar och katter

Inom EU pågår just nu förhandlingar om en ny lag om hundars och katters välfärd. Som del av denna föreslås kontroll av och tillståndsgivning för uppfödare. Vi tror från SKKs sida att en bättre kontroll av vem som föder upp hundar i Sverige är nödvändig för att hindra att olämpliga hundägare får tillgång till hundar.

Remissvaret skickat till departementet

SKK lämnade in remissvaret till Landsbygds- och infrastrukturdepartementet idag. Remissvaret gäller Statskontorets rapport Hund under kontroll – förslag för att stärka myndigheternas verksamhet enligt tillsynslagen och viss verksamhet enligt djurskyddslagen (2024:3) och promemorian Komplettering till Statskontorets rapport Hund under kontroll, Diarienummer: LI2024/01332.

Läs remissvar

Se remissvaret i sin helhet (pdf)