Fem hundraser får BPH-analys

Nyheter
Uppfödning Aktiv med hund

Under den senaste tiden har ytterligare fem hundraser fått egna 200-analyser för Beteende- och personlighetsbeskrivning hund, BPH. Den här gången är det cairnterrier, pinscher, miniatyrbullterrier, stabijhoun och kromfohrländer som fått egna BPH-analyser.

kromfohrländer
Kromfohrländer är en av fem hundraser som nyligen fått en egen 200-analys för BPH. Foto: Måns Engelbrektsson

För varje hund som deltar på BPH samlas information om de olika beteenden som kan ses inom den aktuella rasen. Beteendevariationen, det vill säga de beteenden olika hundarna visar under sina respektive BPH, är stor mellan raser men också inom raser. Vissa hundar gillar nya människor, andra gör det inte alls, några gillar att leka med föremål men inte ha dragkamp, ett antal hundar undersöker oförskräckt något som överraskar medan andra istället backar och försöker komma undan det som skrämmer.

Kommittén för hundars mentalitet, KHM, har beslutat att samtliga hundraser med fler än 200 beskrivna individer ska få en mer utförlig redovisning av resultaten än vad som återfinns på SKK Avelsdata, en så kallad 200-analys. 

Ett viktigt stöd i avelsarbetet

Förhoppningen är att analyserna ska hjälpa uppfödare, ras- och specialklubbar i sitt avelsarbete. Men det är även intressant för andra att ta del av analyserna då de ger en bild av rasens mentalitet i nuläget.

Du hittar analyserna under sektionen "Dokument" i vår hundrasguide: