Xoloitzcuintle, mellan
Pigg, uppmärksam och med eller utan päls
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp
- Ursprungsland/hemland
- Mexiko
- Variant av rasen
- Xoloitzcuintle
- Hundtyp
- Sällskapshund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medel
- Pälsvård
-
Lite större
- Storlek
-
Medel
Allmänt
Xoloitzcuintle förekommer i tre storlekar; liten , mellan och stor. Och även om de flesta hundarna är nakna (utan päls), finns det pälsade varianter. Rasen används i dag till sällskap, utställning, lydnad och agility.
Om du funderar på xoloitzcuintle:
- Den nakna varianten behöver skyddas mot sol på sommaren och kyla.
- Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
- Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Spets- och Urhundklubben Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Sv rasklubben för Perro sin Pelo del Peru och Xoloitzcuintle Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Xoloitzcuintle förekommer i tre storlekar. Samma mankhöjd gäller för både hanar och tikar; liten 25–35 cm, mellan 36–45 cm och stor 46–60 cm. Den ska vara smidig och balanserad i sitt rörelsemönster samtidigt som den ger ett kraftfullt intryck.
Rasen är i stort sett hårlös, men det finns individer med heltäckande kort päls. Huden ska vara mjuk, slät och varm. Den ska helst vara enfärgad i varierande mörka nyanser.
Skötsel
Pälsen på den pälsade varianten är lättskött. Den nakna varianten kan behöva smörjas med hudolja om huden är torr. På sommaren kan solskyddsmedel behövas och vid kallt väder behöver den täcke.
Egenskaper och mentalitet
Den är intelligent, livlig och alert. Rasen ska besitta styrka och stor uthållighet.
Hälsa
Rasen har inga kända rasbundna sjukdomar, men det förkommer en del hudproblem av varierad grad. Vissa tänder saknas i olika grader, på grund av anlaget för hårlöshet.
Historik
Nakenhundar har funnits i tusentals år i Central- och Sydamerika. Hundarna har haft en betydande plats i flera av de centralamerikanska indiankulturerna. Bland annat har man funnit statyetter i lera från Colimakulturen daterat cirka år 3000 f.kr.
Hundrasen är Mexicos nationalras. Ursprungsnamnet på rasen är xoloitzcuintle. Första exemplaret importerades till Sverige 1983 och registrerades då under namnet mexikansk nakenhund. Frå och med år 2016 är ursprungsnamnet återtaget.
Dokument
-
pdf
Rasstandard xoloitzcuintle
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, xoloitzcuintle
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Domarkompendium xoloitzcuintle
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12