Working kelpie
Livlig, lättlärd vallhund som kräver träning
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar
- Ursprungsland/hemland
- Australien
- Hundtyp
- Vallhund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medelhög
- Pälsvård
-
Lite
- Storlek
-
Medel
Allmänt
Working kelpie, som är Australiens vanligaste vallhund, är ett resultat av den miljö den utvecklats i. Utan den skulle man inte klarat fårskötseln på de stora torra områdena. För dett krävs hundar som kan arbeta hela dagarna och kan tillryggalägga enorma sträckor över stenig och oländig mark, ofta i temperaturer på över 40 grader i skuggan. Det är en utpräglad vallhund och passar inte att ha som enbart sällskapshund.
Rasen registreras av Svenska Kennelklubben under namnet working kelpie men kallades tidigare australian stock dog/working kelpie. Svenska Working Kelpieklubben har tilldelats rasansvar för rasen i Sverige och rasklubbens mål är att bevara och utveckla rasen som en arbetande vallhund. Rasen kan delta på de flesta officiella tävlingar i Sverige utom utställning, men är inte erkänd av FCI, den internationella sammanslutningen av kennelklubbar.
Om du funderar på working kelpie:
- Rasen passar inte som enbart sällskapshund.
- Det är en utpräglad vallhund, som avlas på sina vallningsegenskaper.
- Rasen är arbetsvillig, intelligent, livlig med ett välbalanserat temperament.
- Working kelpie får inte delta på utställningar.
- Planera valpköpet noga så att du får en arbetskamrat som passar för de arbetsuppgifter du behöver den för.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Vallhundsklubben Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Svenska Working Kelpieklubben Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Working kelpie är medelstor, korthårig hund med upprättstående öron. Pälsen är ganska kort, flat, rak och med eller utan underull. Färgen är svart, röd, blå, fawn eller tan. Exteriör rasstandard finns inte för denna hundras men det finns en rasbeskrivning, som betonar det funktionella.
Skötsel
Den korta pälsen är lättskött. Badas vid behov.
Egenskaper och mentalitet
Working kelpie är en väldigt energisk hund med stor arbetslust men kan även koppla av när det behövs. Den är lättlärd, följsam och samarbetar gärna med sin förare. Egenskaper som detta, tillsammans med att kunna jobba självständighet, har gjort rasen uppskattad som vallhund för många djurslag över större delen av världen. Den kräver en aktiv familj som gillar träning.
Hälsa
Working kelpie anses vara en relativt frisk hundras. Höftledsdysplasi, HD, förekommer.
Historik
Rasen är uppkallad efter en tik vid namn Kelpie, som överlägset segrade på det första vallhundsprovet i Australien år 1872. Det blev stor efterfrågan på hennes valpar och på så sätt fick rasen sitt namn.
Rasen härstammar från vallhundar som de skotska emigranterna började importera till Australien från sina hemtrakter under första hälften av 1800-talet. Dagens hundar är en direkt fortsättning på de ursprungliga vallande linjerna.
Dokument
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, working kelpie
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12