Wetterhoun

Avvaktande, alert jakthund med vaktegenskaper

Fakta

Rasgrupp
Grupp 8, Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar
Ursprungsland/hemland
Nederländerna
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medelstor

Allmänt

Wetterhoun är en vattenapporterande jakthund. Den har ett utpräglat jaktintresse och är mycket uppmärksam på sin omgivning. Rasen är mycket ovanlig i Sverige.

Om du funderar på wetterhoun:

  • Rasen kräver en ansvarsfull, kunnig och erfaren ägare.
  • Den lämpar sig inte som enbart sällskapshund utan behöver få meningsfyllt arbete. 
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Mer information

Storlek och utseende

Wetterhoun är en robust byggd hund. Mankhöjd för hanar är ca 59 cm och för tikar ca 55 cm. Färgen är svart eller brun, med eller utan vita tecken.

Skötsel

Den lockiga pälsen är tjock, grov och känns fet. Den är inte särskilt krävande att sköta men behöver borstas, särskilt då den fäller.  

Egenskaper och mentalitet

Wetterhoun ska vara en stillsam hundras med envist kynne. Den är reserverad mot främlingar och har egenskaper som passar för en vakthund. Rasen behöver mycket fysisk och psykisk stimulans för att må bra.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Wetterhoun har förmodligen sitt ursprung i Friesland i Nederländerna. Rasen liknar de historiska brittiska vattenhundarna, vilka numera är utdöda. Man kan ana en inblandning av irländsk vattenspaniel och curly coated retriever, men det är långt ifrån bekräftat. Rasen användes tidigare till jakt på utter, vilket inte är tillåtet i Sverige. 

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12