Welsh corgi pembroke
Kortbent, pigg kompis som hänger med på det mesta
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar
- Ursprungsland/hemland
- Storbritannien
- Hundtyp
- Vallhund, sällskapshund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medel
- Pälsvård
-
Lite
- Storlek
-
Lite större
Allmänt
Welsh corgi pembroke är i dag främst en sällskapshund. Med en konsevent uppfostran, framförallt under det första året, så får du en lättsam och positiv kompis under många år framåt. Den deltar gärna i olika hundsporterna såsom lydnad, agility, spår och viltspår med flera.
Om du funderar på welsh corgi pembroke:
- Rasen är en heeler (vallar genom att nafsa boskapen i hasorna). Träna bort detta beteende redan från valpstadiet.
- Den kan ha tendens att vakta, vilket man bör vara uppmärksam på och träna bort.
- Dämpa eventuell skällighet redan från start.
- Rasen behöver både fÿsisk och psykisk aktivering.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Welsh Corgi Klubben Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Welsh corgi pembroke är en i kroppen stor hund men med korta ben. Mankhöjd är cirka 25-30 cm för både hanar och tikar. Vikt är för hanhund är 10–12 kg och för tikar 9–11 kg. Pälsen är normallång och färgen är enfärgat rött, sobel, fawn eller svart med tanteckning. Ofta med vita tecken på ben, bröstkorg och hals, men även utan vita tecken är godkänt. Något vitt på huvud och nos är tillåtet.
Skötsel
Pälsen är dubbel, med längre hårdare täckhår och tät, mjuk underull. Den är lättskött. Fäller gör den ca 2 gånger per år och då kammas underullen ur.
Egenskaper och mentalitet
Rasen är en lättlärd och positiv glädjespridare. Den har en viss vaktinstinkt. Rasen är ursprungligen en vallhund, så kallad heeler (som vallar genom att nafsa boskapen i hasorna). Det är viktigt att träna bort detta beteende redan från valpstadiet.
Hälsa
Generellt är det en sund hundras utan kända rassjukdomar.
Historik
Welsh corgi pembroke och welsh corgi cardigan är två skilda raser som delar ett gemensamt ursprung långt tillbaka. De har utvecklat sin individuella särprägel i Wales där de drev boskapen, vaktade gården, gick med på jakt och var sällskapshund för barnen.
Dokument
-
pdf
Rasstandard welsh corgi pembroke
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, welsh corgi pembroke
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Domarkompendium welsh corgi pembroke
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12