Welsh corgi cardigan
Energisk kortbent kompis som gillar aktivitet
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar
- Ursprungsland/hemland
- Storbritannien
- Hundtyp
- Vallhund, sällskapshund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medel
- Pälsvård
-
Lite
- Storlek
-
Lite större
Allmänt
Welsh corgi cardigan används till viss del för vallning men är i dag främst en sällskapshund. Det är ursprungligen en så kallad heeler, som vallar genom att nafsa boskapen i hasorna.
Som hundägare behöver man vara medveten om rasens vall – och vaktegenskaper och styra sin hund rätt från början, t.ex. genom att inte låta valpen nafsa folk i benen. Då får man en bra arbetskompis att träna i olika hundsporter såsom lydnad, agility, spår, viltspår med mera.
Om du funderar på welsh corgi cardigan:
- Rasen är en heeler (vallar genom att nafsa boskapen i hasorna). Träna bort detta beteende redan från valpstadiet.
- Den kan ha tendens att vakta, vilket man bör vara uppmärksam på och träna bort.
- Dämpa eventuell skällighet redan från start.
- Rasen behöver både fÿsisk och psykisk aktivering.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Welsh Corgi Klubben Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Welsh corgi cardigan är till kroppen en stor hund med korta ben, så skulle man kunna säga för att kort sammanfatta storlek och utseende. Mankhöjd är ca 30 cm för både hanar och tikar. Pälsen är normallång och alla färger är tillåtna, med eller utan vita tecken.
Skötsel
Pälsen är dubbel med lite längre täckhår och en tät och mjuk underull. Den är lättskött. Fäller gör den ca 2 gånger per år och då kammas underullen ur.
Egenskaper och mentalitet
Welsh corgi cardigan är arbetsvillig, vänlig och har en viss vaktinstinkt. Rasens ursprungliga vallinstikter finns kvar, varför man måste träna den att inte nafsa i benen samt kanske också dämpa skälligheten.
Hälsa
Generellt är det en sund hundras utan kända rassjukdomar.
Historik
Welsh corgi cardigan antas vara den äldsta av de två corgi-varianterna. Man tror att den funnits sedan 1000-talet i Wales, där den använts som gårds- och vallhund. Särskilt som boskapsvallare ansågs den vara ovärderlig. Fram till år 1934 korsades varianterna med varandra. Därefter skildes de och blev två separata raser.
Welsh corgi cardigan är numera väl skild från welsh corgi pembroke i typ, genom många rasspecifika detaljer.
Dokument
-
pdf
Rasstandard welsh corgi cardigan
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, welsh corgi cardigan
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Domarkompendium welsh corgi cardigan
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12