Wachtelhund

Vänlig, mångsidig och arbetsvillig jakthund

Fakta

Rasgrupp
Grupp 8, Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar
Ursprungsland/hemland
Tyskland
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Hög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medel

Allmänt

Wachtelhund är en utpräglad jakthund, främst använd vid skogsjakt som kortdrivare på klövvilt och vildsvin med drevtider på 5–30 min. Den har en stark vilja att finna vilt och driva spårsäkert med drevskall. Rasen ska vara apporteringsvillig och ha stor vattenpassion. Vid behov ska rasen uppvisa vilt- och rovdjursskärpa. Den utbildade hunden används också vid eftersök på skadat vilt samt som apportör vid fågeljakt.

Om du funderar på wachtelhund:

  • Wachtelhund lämpar sig endast för den som är en aktiv jägare.
  • Rasen behöver mycket fysisk och psykisk stimulans för att må bra.
  • Denna ras kräver att du lägger ner tid på injagning och träning av din hund.
  • Du bör ha tillgång till jaktmarker som passar en kortdrivande hund.
  • Välj valp efter jaktmeriterade föräldrar. Kontrollera om möjligt även föräldrarnas syskon.
  • Föräldradjuren bör inte ha eller ha haft allergier/öroninflammationer. Kontrollera om möjligt även föräldrarnas syskon.

Stockholm Hundmässa, entrébiljetter

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Wachtelhundklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Rasen är en medelstor, rektangulär hund med kraftig benstomme och ädelt huvud. Mankhöjd för hanar är 48–54 cm och för tikar 45–52 cm. Vikten är 18–25 kg. Pälsen ska ha kraftigt, tätt åtliggande täckhår och tät underull. Täckhåret är vanligen vågigt, men kan också vara lockigt eller slätt. Pälsen ska inte vara alltför lång, inte heller tunn eller silkesaktig.

De vanligaste färgvarianterna är enfärgat brun och brunskimmel, men även brunskäck, enfärgat röd, rödskimmel och rödskäck förekommer. De bruna varianterna kan ha röda tantecken.

Skötsel

Rasen kräver endast normal pälsvård (borstas och badas vid behov). Ingen trimning, men pälsen mellan tårna behöver ibland klippas.

Egenskaper och mentalitet

Wachtelhund är en utpräglad jakthund med ett stabilt psyke. Den ska vara frimodig och utan aggressivitet. I hemmet ska den vara lugn och trygg, öppen och vänlig mot människor. I skogen ska den arbeta energiskt och uthålligt med stor jaktlust, samt visa skärpa mot rovvilt och skadat vilt. Rasen är lättlärd och samarbetsvillig men har mycket egen vilja. Hunden kräver en fast hand och en hundvan ägare för att komma bäst till sin rätt.

Jaktprovsverksamheten är viktig för avelsarbetet. I unghundsklass bedöms bland annat drevskall, spårvilja, skogssök och skottreaktion. I öppen klass prövas huvudsakligen sök- och drevförmåga i skog, samt apportering på land och i vatten. Rasklubben har också ett speciellt skogsjaktprov och ett vildsvinsprov på frilevande vildsvin. 

Hälsa

Hälsoprogram finns för höftleder, HD, armbågsleder, ED, och ögon och även om rasen inte har några större problem med detta. Däremot problem i rasen med en ökande grad av öroninflammationer och allergier. Här arbetar rasklubben intensivt med att vända trenden.

Historik

Från den jaktliga litteraturen vet man att det sedan århundraden tillbaka har funnits jakthundar som liknar dagens wachtelhund och som använts för att stöta upp vilt. Rasens hemland är Tyskland och rasen har stambokförts sedan början av 1900-talet. Den har funnits i Sverige sedan 1940-talet.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12