Volpino italiano
Social, vänlig och glad familjehund
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp
- Ursprungsland/hemland
- Italien
- Hundtyp
- Sällskapshund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medel
- Pälsvård
-
Lite
- Storlek
-
Lite större
Allmänt
Volpino italiano är numera en sällskapshund. Rasen kan passa och trivas hos de flesta och vill gärna hänga med på olika aktiviteter. Den är vaksam och har lätt för att larma genom att skälla.
Om du funderar på volpino italiano:
- Du måste ha tid och vilja att aktivera hunden samt vara konsekvent när det gäller uppfostran.
- Lär valpen att borsta tänderna då rasen lätt kan få tandsten.
- Rasen är uppmärksam och larmar samt vaktar gärna.
- Pälsen är vit, tät och tjock men trots det tämligen lättskött.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Spets- och Urhundklubben Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Volpino Italiano Sällskapet Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Mankhöjd för hanar är ca 27–30 cm och tikar ca 25–28 cm. Pälsfärgen är enfärgad vit, röd eller svart. Typiskt för rasen är den tjocka pälsen men hunden får inte ge intrycket av att vara tung eller klumpig.
Skötsel
Pälsen är tät och tjock men trots det lättskött. Den är vatten- och smutsavvisande och tovar sig inte så lätt trots sin täta underull. Pälsen borstas och badas vid behov.
Egenskaper och mentalitet
Det är en mycket glad och positiv hund, som är vig, modig samt lättlärd. Den är extremt familjekär och har liten jaktlust. Typiskt är att de flesta inte gärna badar och simmar. Den är alert på vad som händer och har lite vaktinstinkt.
Hälsa
Volpino italiano anses vara en frisk hundras. Linsluxation (ögonsjukdom) förekommer. Den kan bli mycket gammal; 14-16 år är inte ovanligt.
Historik
Volpino italiano är en av ättlingarna till den europeiska spetstypen. Volpino har fötts upp i Italien sedan urminnes tider. Den har varit en gunstling vid hoven liksom hos vanligt folk. Rasen uppskattades speciellt för sin instinktiva vaktegenskap och vaksamhet.
Michelangelo hade volpino och under 1800-talet var rasen känd som outtröttligt sällskap till körsvenner i regionerna Toscana och Latium. Hundarna var alltid redo att högljutt skällande annonsera alla främlingar vagnarna mötte efter vägarna. Ordet volpino betyder liten räv.
Dokument
-
pdf
Rasstandard volpino italiano
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, volpino italiano
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Domarkompendium volpino italiano
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12