Västgötaspets

Pigg, vänlig och följsam svensk mångsysslare

Fakta

Rasgrupp
Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp
Ursprungsland/hemland
Sverige
Hundtyp
Vallhund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite större
Storlek
Lite större

Allmänt

Västgötaspetsen är ursprunglingen en svensk vallande liten spetshund men är idag framför allt en aktiv och mångsidig sällskapshund. Rasen är mycket lättlärd och visar fina resultat inom aktiviteter som lydnad, spår- och sökarbete samt i agility, freestyle och nosework. Den arbetar även bra som eftersökshund på vilt. Rasen är en vänlig, påhittig och glad familjehund. 

Det lilla formatet till trots behöver västgötaspetsen ordentligt med motion, både för kropp och huvud. Det är en arbetande hund och den bör ha sysselsättning i någon form för att bli en trofast och harmonisk familjemedlem. Rasen är en av Sveriges nationalraser.

Om du funderar på västgötaspets:

  • Rasen är alert, energisk och självständig.
  • Den behöver social träning och ingå som medlem i familjen.
  • Den har ett tydligt kroppsspråk och uttrycker ljudligt sina känslor.
  • Rasen är ett svenskt kulturarv; en gårds-, vall- och familjehund.
  • Den behöver daglig motion och mental aktivitet.
  • I samma kull kan det finnas hundar med olika längd på svansen, det är medfött. 

Stockholm Hundmässa, entrébiljetter

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Specialklubben för Västgötaspets Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Västgötaspetsen är lågbent, kraftig och långsträckt. Rasen är i typen ursprunglig och varglik i allt utom storleken. Mankhöjd är 31–33 cm och vikt 9–15 kg. Den har en kraftig benstomme och bröstkorg. Pälsen är halvkort och färgen är viltfärgad, grå, brun eller röd med mörka och ljusa schatteringar. Vita tassar och bröstfläckar förekommer.

Ett av rasens främsta kännetecken, stubbsvansen, är medfödd men alla svanslängder är godkända. Längden på svansarna i en valpkull kan variera från stubb till lång. 

Skötsel

Pälsen är dubbel med hårda, tätt liggande täckhår och mycket tät, mjuk underull. Den är lättskött och badas vid behov. Den fäller regelbundet och behöver då borstas igenom.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är en orädd liten hund, vars hållning och uttryck vittnar om vaksamhet, livlighet och energi. Västgötaspetsen är robust och tålig. Den är också mycket lättlärd och därför användbar till de mest skiftande uppgifter och bör få sysselsättning i någon form för att må bra. Ursprunglingen användes rasen bland annat till att valla nötboskap och även i dag kan rasen göra en insats på bondgården.

Västgötaspetsen vill gärna känna sig fri och sätter stort värde på att få gå okopplad men detta kräver träning.

Hälsa

Västgötaspetsen är en sund och frisk hundras, utan kända rasbundna sjukdomar. Rasen kan bli mycket gammal. 

Historik

Västgötaspetsen är en mycket gammal svensk spetsras och en av Sveriges nationalraser. Som hundtyp är den känd sedan vikingatiden. K-G Zetterstén och Björn von Rosen upptäckte och räddade den gamla lantrasen i början på 1940-talet, vilket ansågs som en kynologisk sensation.

Den erkändes av Svenska Kennelklubben och fick en egen rasbeskrivning 1943. Rasens namn ändrades 1953 till västgötaspets, tidigare kallad svensk vallhund.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12