Tysk jaktterrier
Aktiv, krävande jakthund som älskar att arbeta.
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 3, Terrier
- Ursprungsland/hemland
- Tyskland
- Hundtyp
- Jakthund, grythund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Hög
- Pälsvård
-
Medelstor
- Storlek
-
Lite större
Allmänt
Tysk jaktterrier är en mångsidig jakthund, som används framförallt till jakt på vildsvin och som gryt- och eftersökshund. Den används också till jakt på klövvilt som kortdrivande med skall samt som apportör. Den är inte lämplig som enbart sällskapshund.
Om du funderar på tysk jaktterrier:
- Rasen behöver jaga mycket.
- Den behöver mycket aktivitet.
- Som ägare måste du vara konsekvent och gärna ha tidigare hunderfarenhet.
- En understimulerad och ouppfostrad tysk jaktterrier kan bli en plåga för sin omgivning.
- Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Terrierklubben Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Tysk Jaktterrier Klubb Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Mankhöjd är ca 33–40 cm och vikt är för hanar 9–10 kg och tikar 7,5–8,5 kg. Färgen är svart med rödbruna tecken.
Skötsel
Olika pälstyper förekommer. Den strävhåriga pälsen är åtliggande, tät och hård. Den släthåriga pälsen är grov. Vissa behöver trimmas.
Egenskaper och mentalitet
Den har hög jaktlust och viltskärpa. Den är oöm, livlig, arbetsvillig, sällskaplig, lättlärd och krävande.
Hälsa
Linsluxuation (ögonsjukdom) förekommer.
Historik
Efter första världskriget lämnade några aktiva jägare den numerärt starka foxterrierklubben för att bygga upp en avel, som uteslutandeskulle ta hänsyn till jaktlig duglighet. Man använde huvudsakligen gammal engelsk strävhårig terrier och welshterrier för att korsa fram rasen. Samtidigt lade man stor vikt vid rasens mångsidighet, att det skulle vara en hård, skalldrivande hund med vattenpassion, en hund med uttalad jaktinstinkt och hög dresserbarhet. År 1926 bildades den tyska jaktterrierklubben.
Dokument
-
pdf
Rasstandard tysk jaktterrier
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, tysk jaktterrier
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Domarkompendium tysk jaktterier
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12