Tornjak
Krävande och behöver få arbeta
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
- Ursprungsland/hemland
- Bosnien-Herzegovina och Kroatien
- Hundtyp
- Herdehund, vakthund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medelhög
- Pälsvård
-
Medel
- Storlek
-
Mycket
Allmänt
Tornjak är en herde- och vakthund. På grund av dessa egenskaper är rasen inte en lämplig förstagångshund utan behöver en ansvarsfull och hundvan ägare. Den lämpar sig heller inte enbart som sällskapshund utan behöver dagligen få meningsfyllt arbete. Rasen är ovanlig i Sverige.
Om du funderar på tornjak:
- Valpen behöver tidig socialisering och uppfostran.
- Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
- Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.
- Rasen är stor och kraftig.
- Den har stark vaktinstinkt och är misstänksam mot främmande personer.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Molosser- och Herdehundklubben Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Tornjak är stor och kraftig, välproportionerlig, rörlig och närmast kvadratisk i kroppen. Mankhöjden för hanar är 65-70 cm och för tikar 60-65 cm. Pälsen är lång och färgen är vanligtvis vit med avgränsade fläckar i avvikande färg.
Skötsel
Rasen har lång, kraftig päls och kräver en hel del pälsvård. Täckhåren är långa, grova, raka och bildar en tjock päls, speciellt över korset, runt halsen (manen), över låren (byxorna), frambenen (behängen) och svansen. Vinterpälsens underull är lång, mycket tjock och har en ullig struktur.
Egenskaper och mentalitet
Rasen är fäst vid sin ägare och lugn i dennes närhet, men den vaktar med eftertryck och är misstänksam mot främlingar. Det är inte en lämplig hund för dig som inte har vana av stora, kraftfulla hundar och det är att ta på sig en särskilt stort ansvar att skaffa denna hundras.
Raser som genom sitt ursprungliga användningsområde kan förväntas ha t ex stark vaktinstinkt och/eller stor misstänksamhet mot främmande personer medför ett särskilt ansvar för såväl uppfödare som hundägare. SKK rekommenderar därför blivande valpköpare/hundägare att noga överväga detta ansvar och inhämta kunskap om föräldradjurens mentala egenskaper t ex genom att träffa dem i deras vardagsmiljö och studera resultat från mentalbeskrivningar.
Hälsa
Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.
Historik
Avkommor av den nästan utdöda, genetiskt homogena, lokala, gamla typen av herdehundar har legat till grund för återuppbyggnaden av tornjak. Ursprungliga hundar fanns spridda i bergsregionerna och de kringliggande dalarna i Bosnien-Hercegovina och Kroatien. Efterforskningar om rasens historiska och moderna förekomst samt ett systematiskt räddningsarbete påbörjades samtidigt i Kroatien och Bosnien-Hercegovina runt år 1972. Rasaveln påbörjades 1978.
Dokument
-
pdf
Rasstandard tornjak
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12