Tibetansk mastiff

Envis, självständig jätte som imponerar

Fakta

Rasgrupp
Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
Ursprungsland
Tibet
Hemland
FCI
Hundtyp
Sällskapshund, vakthund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Mycket

Allmänt

Tibetansk mastiff används i dag främst som sällskapshund men även som vakthund. På grund av dess egenskaper är rasen inte en lämplig förstagångshund utan kräver en ansvarsfull och hundvan ägare. Rasen är stor och imponerande med ett värdigt och respektingivande utseende.

Om du funderar på tibetansk mastiff:

  • Rasen har stark vaktinstikt och ägaren bör ha tidigare hunderfarenhet.
  • Rasen är rymningsbenägen och kräver därför stängsel som den varken kan gräva sig under, hoppa över eller bita sig igenom.
  • Tibetansk mastiff trivs inte att vara ensamma i långa stunder och passar inte i lägenhet.
  • Rasen är självständig och kräver därför en ansvarsfull, kunnig och erfaren ägare.
  • Tikarna löper endast en gång per år. Normalt föds valparna på vintertid under december–februari.
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Tibetansk mastiff är kraftfull, tung och välbyggd med god benstomme. Rasen kombinerar mäktig styrka, tålighet och uthållighet; egenskaper som gör att den klarar av att arbeta i alla klimatförhållanden. En tibetansk mastiff utvecklas långsamt. Tikar är färdigutvecklade först vid 2 till 3 års ålder och hanar tidigast vid 4 års ålder. Mankhöjd för hanar är minst 66 cm och för tikar minst 61 cm.

Pälsen är lång och tjock, och färgen är svart, sobel, guldgul eller gråblå, med eller utan tantecken.

Skötsel

Pälsen ska vara en dubbelpäls där täckhåret är tjockt, grovt, av medellängd och ligger tätt an. Underullen är välutvecklad, tjock och mjuk. Trots den maffiga pälsen  är den tämlingen lättskött. Pälsen är smutsavstötande men kräver en hel del borstning på våren när pälsen fälls.

Egenskaper och mentalitet

Personligheten varierar mellan hundarna men allmänt är hundarna modiga, reserverade mot främlingar, envisa och självständiga. Det är en hundras som är van att fatta sina egna beslut. Rasen har stark vaktinstinkt och trivs att bo på landet där det finns stor möjlighet till utevistelse året om.

På grund av sina egenskaper är detta en rhundas som inte passar alla, utan kräver en hundkunnig ägare med vana av stora kraftfulla hundar.

Hälsa

Höftledsdysplasi, HD, epilepsi, PRA (ögonsjukdom), demodex (hudsjukdom) förekommer.

Historik

Tibetansk mastiff (Do-Khyi) kommer ursprungligen från Tibet och är en synnerligen bastant, stark och gammal ras. Den har varit mytomspunnen sedan den blev känd under antiken. Från Aristoteles (384–322 f Kr) till de berömda berättelserna av Marco Polo, som reste i Asien 1271.

I sitt hemland är den i första hand en boskapsvaktande hund, vars uppgift är att vakta får och nötboskap mot såväl två- som fyrbenta inkräktare. I Tibet fanns det två typer av rasen; en lättare typ som vaktade boskap och en större, grövre typ som användes som vakthund i byn.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12