Strävhårig vorsteh

Krävande, mångsidig med stor jaktlust

Fakta

Rasgrupp
Grupp 7, Stående fågelhundar
Ursprungsland/hemland
Tyskland
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Hög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medelstor

Allmänt

Strävhårig vorsteh är en användbar jakthund med goda egenskaper för att ställa fågel, så kallat stånd. Den ska kunna arbeta som stående fågelhund, apporterande hund både på land och i vatten samt som eftersökshund för skadat och nedfällt vilt. Rasen karakteriseras av stor arbetslust, vattenpassion och medfödd apporteringsvilja.

Om du funderar på strävhårig vorsteh:

  • Du bör kunna erbjuda hunden ett aktivt liv med de arbetsuppgifter som den är avlad för.
  • Det är en hund med stor jaktlust, som kräver uppfostran och jaktträning för att kunna fungera som allsidig jakthund.
  • Ett konsekvent ledarskap från ägaren ger bästa förutsättningar till ett gott samarbete mellan hunden och jägaren.
  • Rasen är samarbetsvillig och relativt lättlärd, men inte lämplig som enbart sällskapshund.
  • Den är allmänt en frisk och sund ras och ofta en trogen jaktkamrat upp till 11–12 års ålder.

Stockholm Hundmässa, entrébiljetter

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Vorstehklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Rasen ska ha en sträv päls som fullständigt täcker huden. Skägget ska vara kraftigt och strävt, men inte för långt. Tillåtna färger är helbrun med eller utan bröstfläck, brunskimmel med eller utan fläckar, svartskimmel och ljusskimmel. Uttrycket ska vara uppmärksamt och energiskt med markerade ögonbryn. Ögonen ska vara mellanbruna eller mörka.

Rörelserna ska vara kraftfulla, flytande och harmoniska. Kroppslängd och mankhöjd ska helst vara lika, men kroppslängden bör inte överstiga mankhöjden med 3 cm. Mankhöjd för hanar är 61–68 cm och för tikar 57– 64 cm.

Skötsel

Strävhårig vorsteh ska ha en tät, sträv, hård och åtliggande päls som egentligen inte behöver trimmas. Den fäller ur två gånger per år och då kan håren avlägsnas med en hård borste eller gummikarda som även tar underullen.

Det kan finnas individer med längre och mjukare pälskvalité och dessa behöver trimmas. Pälsen ska då aldrig klippas, utan strippas med fingrarna. Endast skägget och håret runt könsorganen bör klippas vid behov. Under vintertid kan pälsen mellan trampdynorna också behöva klippas.

Egenskaper och mentalitet

Strävhårig vorsteh är en energisk jakthund, vars mentalitet ska vara uppmärksam, stabil, behärskad och harmonisk. Rasen är inte en utpräglad enmanshund, utan trivs med människor i allmänhet. Den är lättlärd och har stor jaktlust, vilket medför att den kräver god träning och ledarskap.

I Tyskland används rasen till många olika arbetsuppgifter, vilket gör att en del individer även har en viss vaktinstinkt. Så kallad rovviltskärpa och stor dådkraft (mod) är också önskvärda egenskaper för rasen.

Strävhårig vorsteh är en typisk jakthund som kräver både fysisk och psykisk stimulans hela året om för att må bra. Den trivs inte som enbart sällskapshund.

Hälsa

Strävhårig vorsteh deltar tillsammans med övriga raser inom Svenska Vorstehklubben, SVK, i ett övervakningsprogram för kontroll av höftledsdysplasi, HD. Målmedveten avel ska förebygga just uppkomst av HD hos denna typ av arbetande fågelhund.

Historik

Strävhårig vorsteh avlades fram i Tyskland under slutet av 1800-talet, efter idéer av friherre Sigismund von Zeidlitz und Neukirch, även kallad ”Hegewald”. Målet var en karaktärsfast och effektiv strävhårig jakthund för flera arbetsuppgifter före och efter skott. Konsekvent valdes avelsmaterialet ur olika strävhåriga jakthundsraser såsom griffon korthals, deutsch stichelhaar och pudelpointer.

Genom inkorsning av korthårig vorsteh framavlades en robust fågelhund som utmärker sig genom ändamålsenlig, vattenavstötande päls och en allsidig användbarhet.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12