Spinone
Lugn, tillgiven stående fågelhund
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 7, Stående fågelhundar
- Ursprungsland/hemland
- Italien
- Hundtyp
- Jakthund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medelhög
- Pälsvård
-
Medel
- Storlek
-
Medelstor
Allmänt
Spinone används främst som stående fågelhund. Den kan också fungera som familjehund i en aktiv familj. Rasen är mycket lämplig för jakt i våtmarker och buskig terräng.
Om du funderar på spinone:
- Det är en aktiv hund som kräver en hel del motion och aktivering.
- Rasen är lättlärd och intelligent.
- Den är mycket social och vill vara nära sin familj.
- Vanlig levnadsålder för rasen är 10-14 år.
- Rasen är en lugn och tålmodig hund, men som behöver vara aktiv.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Specialklubb för Kontinentala Fågelhundar Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Svenska Rasklubben för Bracco Italiano och Spinone Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Spinone är en stor hund, som ska ge ett kraftfullt intryck. Skäggig, med mild och blid blick. Nostryffeln är stor och framträdande. Mankhöjd för hanar är 60–70 cm och för tikar 58–65 cm. Vikten hos hanar ligger vanligen på 32–37 kg och hos tikar på 28–30 kg. Färgen ska vara rent vit, vit med orange fläckar, vit och orangeprickig (melerad), vit med kastanjebruna fläckar samt skimmelteckning i orange eller kastanjebrunt.
Skötsel
Rasen är strävhårig utan eller med sparsam underull. Den ska trimmas men inte friseras för att bättre stå emot väta och smuts. Hunden ska ge ett raggigt men inte ovårdat intryck.
Egenskaper och mentalitet
Spinone är en lugn, tålmodig, uthållig och lättlärd hund, men det förutsätter att hunden aktiveras. Rasen är mycket tillgiven sin familj och arbetar nära sin förare. Den kan ibland vara något reserverad mot främlingar. Spinone är en mycket intelligent och trofast vän.
Hälsa
Spinone är allmänt en sunt byggd och stark hund. Höftledsdysplasi, HD, förekommer. Vissa ögonproblem förekommer som t ex lösa och in- eller utåtrullade ögonkanter (entropion respektive ektropion).
Rasen finns med i Breed Specific Instructions, BSI, där man uppmärksammar att rasen kan ha för mycket hud i huvudet vilket kan ge ögonkantsproblem.
Historik
Rasen har utvecklats i norra Italien, framför allt i Piemonte. Den finns beskriven på 1600-talet som en ”jaktgriffon” och på målningar i det furstliga palatset i Mantua daterat till slutet av 1400-talet.
Dokument
- pdf Rasstandard spinone FCI 165.pdf
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, spinone
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Domarkompendium Spinone
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12