Slovenský cuvac

Kraftfull, krävande och lojal

Fakta

Rasgrupp
Grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar
Ursprungsland/hemland
Slovakien
Hundtyp
herdehund, vakthund

Egenskaper

Aktivitet
Hög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Mycket

Allmänt

Slovenský cuvac är en vall-, herde- och vakthund. Den trivs bäst på landet men kan också fungera i tätare samhälle om den får vänja sig vid det från början. Hunden är mycket uppmärksam på sin omgivning och har lätt för att ta beslut på egen hand. 

Rasen har stark vaktinstinkt och försvarar sitt revir. På grund av dessa egenskaper är rasen inte en lämplig förstagångshund och lämpar sig heller inte som enbart sällskapshund utan behöver få meningsfyllt arbete. Rasen är relativt ovanlig i Sverige.

Om du funderar på slovenský cuvac:

  • Miljöträning, socialisering samt lydnadträning är nödvändig med en så stor hund som har lätt att vakta.
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Rasen är van att arbeta självständigt.
  • Just självständigheten och envisheten kräver en ägare som uppfostrar hunden på ett vänligt och konsekvent sätt med stort tålamod.
  • Även om pälsvården är minimal, fäller den en hel del vita pälstrån som lägger sig lite överallt.
  • En tät kontakt med uppfödaren är att föredra. Köp därför av en uppfödare du känner stort förtroende för.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Slovenský cuvac är en stor hund, har tjock päls och ger ett kraftfullt intryck. Mankhöjd för hanar är 62-70 cm och tikar 59-65 cm. Vikten är för hanar 36-44 kg och tikar 31-37 kg. Färgen är enfärgat vit.

Skötsel

Rasen har dubbel päls med längre täckhår och tät underull. Täckhåren är 5-15 cm långa och vågiga. Underullen är fin, tät och helt dolda av täckhåren. Den fäller normalt två gånger per år och behöver då kammas igenom ordentligt. Badas vid behov.

Egenskaper och mentalitet

Slovenský cuvac är ytterst trogen, modig och alltid beredd till försvar, även om hotet kommer från björn och varg. Den är mycket uppmärksam på sin omgivning. 

Det är alltså en modig hund som gör allt för att försvara sin flock. Ordentlig miljöträning är därför nödvändigt för att hunden ska fungera väl i dagens samhälle. Den tyr sig gärna till sin familj men är misstänksam mot okända. Då en slovenský cuvac är en stor hund med vaktinstinkt passar den inte till vem som helst och tidigare hundvana är ett krav.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Slovenský cuvac har gemensamt släktskap med övriga vita bergshundar. Den har funnits i bland annat Tatra-bergen sedan urminnes tider och hjälper där bönderna med att valla och vakta djurhjordar. På 1930-talet påbörjades rasens stambok av professor Anton Hruza. Därefter har rasen utvecklats och stabiliserats i rastyp.

Hundens vaksamhet och alerta sätt har givit rasen dess namn, eftersom det slovakiska ordet ”cuvat” betyder höra. 

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12