Sloughi
Uppmärksam, aktiv sprinter med jaktlust.
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 10, Vinthundar
- Ursprungsland/hemland
- Marocko
- Hundtyp
- Vinthund, sällskapshund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medel
- Pälsvård
-
Lite
- Storlek
-
Mycket
Allmänt
Sloughi är en uppskattad sällskapshund. Den tycker om att vara ute i skog och mark och uppskattar även aktiviteter som agility och lydnad, även om den kanske inte blir en stor stjärna inom de sporterna.
Lure coursing (jakt efter konstgjort byte) är en form av jaktprov som är uppskattat av hundarna och ger dem tillfälle att använda sin naturliga jaktinstinkt. Vi har även många individer i Sverige som provat på kapplöpning som en bra aktivitet.
Om du funderar på sloughi:
- Valpen behöver mycket social träning tidigt.
- Rasen har stark jaktinstinkt och snabbhet, vilket man måste tänka på om hunden är lös utanför ett inhängnat område.
- En sloughi har ofta gott självförtroende och fungerar väl med både andra hundar och människor.
- Då jaktinstinkten är stor krävs en bra lydnad för att hundens ska kunna vara lös.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Vinthundklubben Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Gemensamma rasklubben för numerärt små raser inom SVVK Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Mankhöjd för hanar är 66–72 cm och tikar 61–68 cm, vikten är 18–30 kg. Kroppsformen är kvadratisk med tydligt framträdande muskler och senor. Den ger kanske intryck av att vara ömtålig men är förvånansvärt robust.
Rasen finns i tre färger; sand i alla nyanser, brindle (tigrerad) samt mantlad (svart), med eller utan svart mask (mörkt huvud).
Skötsel
Pälsen är mycket kort och utan underull, det gör att den fäller väldigt lite hår. Den borstas och badas vid behov.
Egenskaper och mentalitet
Rasen ger ett lugnt och behärskat intryck i hemmiljö men med sin vaktinstinkt talar den om när det kommer någon. Den är mycket fäst vid familjen, men kan verka lite reserverad mot främmande vid första mötet.
Rasen älskar att springa och måste få chansen att vara lös flera gånger i veckan för att må bra. Rasen har stark jaktinstinkt och snabbhet, därför får den inte vara lös där den kan orsaka skada på sig själv eller andra, frihetsbehovet måste lösas på annat sätt än att springa lös i skog och mark. Långa sköna promenader och cykelturer uppskattas mycket. När det är avklarat, rullar den nöjd ihop sig i älsklingssoffan.
Hälsa
Sloughi har få kända rasspecifika sjukdomar. Rasen uppnår ofta hög ålder.
Historik
Rasen är en korthårig vinthund som härstammar från Nordafrika där den genom århundraden har använts som hetsjakthund av beduinerna. Den jagar företrädesvis med synen, som alla andra vinthundar. Rasen är en nära släkting till övriga afrikanska vinthundar.
Dokument
-
pdf
Rasstandard sloughi
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, sloughi
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12