Släthårig foxterrier

Pigg, spänstig och outtröttlig träningskompis.

Fakta

Rasgrupp
Grupp 3, Terrier
Ursprungsland/hemland
Storbritannien
Hundtyp
Grythund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite
Storlek
Medel

Allmänt

Den släthåriga foxterriern är i dag en mycket uppskattad sällskapshund, och är med sitt livliga, arbetsvilliga och orädda temperament även en utmärkt grythund (jagar under jord i hålor). Den är även en duktig eftersökshund, och passar också utmärkt inom många andra hundsporter, en riktig allroundhund.

Om du funderar på släthårig foxterrier:

  • Den har en stark egen vilja som kräver vänlig men bestämd uppfostran.
  • Rasen är lättlärd, intelligent och brukar ofta bli mycket gammal, omkring 14 år är inget ovanligt.
  • Den kräver minimal pälsvård.
  • Den starka viljan kan ställa till det om det finns flera foxterrier i flocken, då olika viljor kan gå emot varandra.

Stockholm Hundmässa, entrébiljetter

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Terrierklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Vikt för hanar är ca 7,5-8 kg och tikar 7–7,5 kg. Mankhöjd: hanhund inte över 39 cm, tik något mindre. Ryggen är kort. Pälsen är rak, åtliggande, slät, hård och tät. I rasstandarden står att vit färg ska dominera. Det förekommer helvita hundar, och även vita med tantecken samt vita med svarta tecken med eller utan tanmarkeringar.

Skötsel

Rasen kräver minimal pälsvård. Den fäller ordentlig cirka 2 gånger om året och då krävs att man kammar för att få bort håren.

Egenskaper och mentalitet

Släthårig foxterrier är en rörlig och livlig hund. Den är alert, har snabba rörelser, är uppmärksam, alltid i spänd förväntan, vänlig, arbetsvillig och orädd. Trots att det är en utpräglad grythund som jagar under jord – den är en god grävare – så är den även förtjust i vatten och många älskar att bada på sommaren.

Hälsa

Den släthåriga foxterriern är en mycket frisk och sund hund. Sjukdomar och defekter såsom patella luxation (lösa knäleder), lindriga navelbråck, hjärtfel och svansdefekter förekommer mycket sparsamt.

Historik

Ursprungligen kallade man alla hundar av terriertyp som användes till rävjakt för foxterrier (fox = räv). Släthårig foxterrier är den yngsta av de två foxterrierraserna. Rasens uppgift var rävsprängare, det vill säga att få ut räv som under jakten gått i gryt.

I början fäste man inget eller ringa avseende vid utseendet om den kunde fungera i jaktsammanhang. Den skulle emellertid vara tillräckligt mycket vit för att vara lätt att skilja från räven. De två varianterna blandades inbördes till år 1876, då den engelska kennelklubben började föra separata register för slät- och strävhårig foxterrier.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12