Skyeterrier

Lojal familjehund med lång päls.

Fakta

Rasgrupp
Grupp 3, Terrier
Ursprungsland/hemland
Storbritannien
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Medel
Storlek
Lite större

Allmänt

Skyeterrier har från början varit en grythund (jagade under jorden) och en skadedjursbekämpare. Idag är rasen främst en sällskapshund.

Om du funderar på skyeterrier:

  • Skyeterrier är i stort en frisk och sund ras.
  • Valpen ska inte motioneras hårt och inte tillåtas hoppa från höjder. 
  • Rasen är mycket trofast sin ägare samt familj, och behöver tränas att umgås med främmande.  
  • Rasens långa eleganta päls kräver en ägare som gillar pälsvård. 

Stockholm Hundmässa, entrébiljetter

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Terrierklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Skyeterriern är en långsträckt, lågställd hund med ymnig dubbel päls. Kroppen är dubbelt så lång som kroppens mankhöjd. Hunden rör sig utan synbar ansträngning. Den har ett kraftigt fram- och bakparti, en kraftig kropp och starka käkar.

Mankhöjden är cirka 25-26 cm och längd från nosparti till svanstipp är cirka 105 cm, tikar är något mindre. Färgen är svart, mörkt eller ljust grå, fawn eller cream, alltid med svarta tecken. En liten vit bröstfläck kan förekomma.

Skötsel

En skyeterrier kräver pälsvård och för att behålla en välvårdad och elegant hund behöver den kammas och borstas igenom ungefär varannan vecka. Pälsen är dubbel och underullen är kort, tätliggande, mjuk och ullig. Täckhåret är långt, hårt, rakt, slätt och fritt från lockar.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är känd för att vara mycket trofast sin ägare, och fungerar bra som familjehund. Den kan vara reserverad mot främlingar, men får inte vara aggressiv. Med tanke på rasens bakgrund kan hunden visa stor jaktlust. Om smådjur såsom möss, hamster och marsvin finns i familjen måste man vara försiktig då hunden kan se dom som byte.

Hälsa

Inga specifika sjukdomar är utbredda inom rasen. Det är dock ganska vanligt med krokiga framben, som ibland kan medföra hälta. Valphälta förekommer och går att förebygga genom att inte motionera valpen för mycket innan ett års ålder och att vara försiktig med att låta valpen hoppa ner från höjder. 

Historik

Skyeterrier är en av de äldsta skotska raserna och tidigare känd som "terriern från de västra öarna". Rasen utvecklades från så kallade highland terrier och en av dessa varianter utvecklades på ön Skye och den kom att få ett ganska speciellt utseende. Ursprungligen är det en terrier med uppgift att vara en effektiv skadedjursutrotande hund.

Från 1870-talet började man att skilja på de så kallade skotska raserna och den engelska kennelklubben beslutade att den västskotska varianten skulle heta skyeterrier.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12