Skotsk hjorthund
Värdig, snabb och busigt raggig hund.
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 10, Vinthundar
- Ursprungsland/hemland
- Storbritannien
- Hundtyp
- Vinthund, sällskapshund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medel
- Pälsvård
-
Lite större
- Storlek
-
Mycket
Allmänt
Skotsk hjorthund är en stor hund med raggig sträv päls. Det är en mycket älskad sällskapshund. Hundrasen kännetecknas av en unik kombination av snabbhet, styrka och uthållighet. Det allmänna uppträdandet ska präglas av värdighet.
Om du funderar på skotsk hjorthund:
- Rasen kräver rätt motion och utfodring under sin uppväxt, följ därför uppfödarens råd och anvisningar.
- Den är lättlärd och vill gärna vara sin ägare till lags.
- En speciell egenskap är dess stora värdighet och den bör man respektera.
- Rasen milda och vänliga temperament gör den till en fin familjemedlem.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Vinthundklubben Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Hjorthundklubben Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Mankhöjd för hanar är minst 76 cm och tikar minst 71 cm. Hanar väger ca 45,5 kg och tikar ca 36,5 kg. Rasen ska likna en strävhårig greyhound, men vara större och ha kraftigare benstomme.
Färgen är grå i olika nyanser eller brindle (tigrerad) och gult, sandfärgat röd eller röd fawn med svärtade hårtoppar. Vitt bröst, vita tår och litet vitt på svansspetsen är tillåtet.
Skötsel
Den tjocka, sträva pälsen är mycket lättskött och tål både väta och kyla. Inför utställning behöver man oftast bara putsa några hårstrån här och var för att snygga till silhuetten.
Egenskaper och mentalitet
En skotsk hjorthund ska vara mild och vänlig, aldrig misstänksam, aggressiv eller nervös. Den är lydig och lättfostrad, och är angelägen om att vara till lags. När den fått upp farten är rasen mycket snabb, därför får den inte vara lös där den kan orsaka skada på sig själv eller andra.
Hälsa
Rasen är en relativt frisk och sund hund utan kända rasspecifika hälsoproblem.
Historik
Hjorthundens kombination av mod, styrka och tillgivenhet gjorde dem oumbärliga för jägarna. När skjutvapnen gjorde sitt intåg, förlorade hundrasen sin betydelse som hetsjakthund och skulle antagligen ha dött ut, om den inte hade blivit räddad av en ny storhetstid efter 1831. En rasstandard upprättades, vilken i stort sett är oförändrad än idag.
Rasen fick sitt namn när hundutställningar inleddes på 1860-talet. På den första svenska hundutställningen 1886 deltog en individ av rasen. Den första svenska kullen föddes 1913.
Dokument
-
pdf
Rasstandard skotsk hjorthund
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, skotsk hjorthund
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Domarkompendium skotsk hjorthund
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12