Shar pei

Lugn, självständig och med blå tunga

Fakta

Rasgrupp
Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
Ursprungsland
Kina
Hemland
FCI
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Lite större
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medel

Allmänt

Shar pei är främst en sällskapshund. Rasen väcker ofta uppmärksamhet med sitt unika utseende. Det är en självständig hund som trivs nära sin familj men kan vara avvaktande mot främlingar.

Om du funderar på shar pei:

  • Köp valp av uppfödare som har god kunskap om rasen. Det kan vara av stor betydelse om man behöver hjälp och råd.
  • Köp din valp från uppfödare som följer rasklubbens rekommendationer.
  • En rastypisk shar pei är något reserverad, men aldrig skygg. Den mår bra av social träning och hantering.
  • En shar pei-valp/unghund är ganska tung och bör inte motioneras för hårt.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Avtalsansluten rasklubb

    Ansvarar oftast för en ras, ansluten till SKK genom avtal. Avtalet anger uppdraget som kan vara att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar. Saknar rösträtt vid Kennelfullmäktige.

    Svenska Shar-Pei Klubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Det är en kompakt, medelstor hund. Mankhöjd är 44–51 cm. Vikt är ca 20–22 kg. Pälsen är ett särdrag för rasen. Den är kort, hård som borst, rak och står ut från kroppen. Shar pei betyder sandhund, något som hundens pälsstruktur ska likna. Pälslängden varierar från 1 till 2,5 cm. Alla enfärgade pälsfärger utom vitt förekommer. Hud, rynkor och hårstrån som stör ögats normala funktion och kraftiga hudveck på kroppen och benen (utom på manke och svansrot) är diskvalificerande fel på utställning.

Skötsel

Pälsen är lättskött. Den borstas igenom vid fällning och badas vid behov. Det är mycket viktigt att öronen torkas ur regelbundet, ofta kan det samlas mycket öronvax.

Egenskaper och mentalitet

En shar pei är väldigt hemkär och trogen sin familj. Rasen kan vara något reserverad mot främmande men ska inte vara överdrivet skygg eller aggressiv. Det är viktigt att träna den unga hunden i sociala sammanhang. 

Hälsa

Rasen har en rasbunden sjukdom: Shar-Pei Autoinflammatory Disease, SPAID, som är en inflammatorisk sjukdom som kan leda till olika sjukdomstillstånd med dödlig utgång. Rasen har också öron-, ögon- och hudproblem knutna till SPAID. Problemen är kopplade till den förtjockade hud som är kännetecknande för rasen. 

Rasen finns med i Breed Specific Instructions, BSI, där man bland annat uppmärksammar hudmängd, ögon och bett.

Historik

Den kinesiska rasen shar pei har existerat i hundratals år i provinserna som gränsar till Sydkinesiska sjön. Troligen har rasen sitt ursprung i staden Dialak i provinsen Kwun Tung. Chow chow, med samma blå tunga som shar pei, tros vara en ursprungsras, liksom olika mastiffraser.

Shar pei har alltid varit en hund för vanliga, enkla människor. Det var de kinesiska bönderna som födde upp dem. De användes till att vakta hem och ägor, som vallhundar och även till jakt, bland annat på vildsvin. Dessa hundar levde med sin familj och deltog i deras sysslor.

För uppfödare

Shar pei har ett rasspecifikt hälsoprogram som du som uppfödare behöver ta hänsyn till. Läs mer om det här:

Hälsoprogram för shar pei

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12