Schweizisk stövare/ berner

Ovanlig och med stark jaktlust

Fakta

Rasgrupp
Grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar
Ursprungsland/hemland
Schweiz
Variant av rasen
Schweizisk stövare
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Hög
Pälsvård
Lite
Storlek
Medel

Allmänt

Bernerstövaren är en skalldrivande hund som används till jakt på hare och räv. Den lämpar sig inte som enbart sällskapshund.

Om du funderar på schweizisk stövare, berner:

  • Bernerstövare är en jakthund och ska användas till jakt på hare och räv.
  • Rasen är numerärt liten. Det är viktigt att alla hundar jakttränas och startas på jaktprov och visas på utställning.
  • Bernerstövare är mycket sociala och bör ges utrymme att få vara tillsammans med sin familj så mycket som möjligt.
  • Rasen är känd för att vara en mycket god ”upptagare” som driver med ett tätt och välnyanserat skall.
  • När hunden har klarat av sin jakt- och utställningsmeritering och är fullt frisk, ska den ges möjlighet att delta i avel.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Stövarklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 49–59 cm och för tikar 47–57 cm. Färgen är vit med svarta fläckar eller svart sadel. Ibland är bottenfärgen svagt spräcklig (svarta stänk).

Skötsel

Eftersom det är en korthårig hund är pälsen inget problem. Borstning någon gång är allt som behövs, framförallt under fällning, samt badning vid behov.

Egenskaper och mentalitet

Bernerstövare är känd för att vara en mycket god ”upptagare” som driver med ett tätt och välnyanserat skall. Hörbarheten på skallet är ofta mycket bra. Rasen håller ofta mycket bra kontakt med sin förare och är också känd för att den är lätt att få rådjursren. Den är mycket uthållig och kan jaga flera dagar i rad. Tassarna är mycket starka och klarar jakt i hårt före. 

Rasen är en jakthund och ska under jaktsäsongen ges utrymme att vara i skogen så mycket som möjligt, inte sitta i en hundgård eller lägenhet. Samtidigt är den mycket social och bör ges tillfälle att få vara tillsammans med sin familj så mycket som möjligt.

Hälsa

Schweizisk stövare/berner är en frisk hundras men den smala avelsbasen är ett problem för rasen. Enstaka fall av epilepsi har förekommit. Köpare bör välja valp från parningar som är rekommenderade av avelsråden.

Historik

De schweiziska stövarna är av mycket gammalt ursprung. Belägg för deras förekomst i Schweiz under romartiden finns från mosaik funnen i Avenches. På 1400-talet uppmärksammades de av italienarna och på 1700-talet av fransmännen för sin utomordentliga lämplighet för jakt på hare. År 1933 fastställdes en enhetlig standard för alla de fyra varianterna av schweizisk stövare.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12