Schipperke

Nyfiken, vänlig och uppmärksam liten mångsysslare

Fakta

Rasgrupp
Grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar
Ursprungsland/hemland
Belgien
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite större
Storlek
Lite större

Allmänt

I dag är schipperke huvudsakligen en sällskapshund men är fortfarande en utmärkt och trogen liten vakthund som tar sin uppgift att vakta på allvar. Skogspromenader är en form av motion som schipperken trivs med och den älskar att ströva i regn eller solsken, vinter som sommar.

Trots att hunden är liten tar den sig fram praktiskt taget överallt där ägaren själv kan ta sig fram. Den ställer också mer än gärna upp på bil- och båtfärder. Detta gör den till en idealisk kamrat att ha med sig i stort sett överallt. Däremellan förvandlas den till en liten kramgo knähund. Rasen passar också utmärkt för olika hundsporter som bruks, lydnad, agility, freestyle, rallylydnad med mera.

Om du funderar på schipperke:

  • Rasen är främst en sällskapshund men har sina vaktegenskaper kvar. Den vaktar sitt revir och är en alert alarmklocka.
  • Den behöver en konsekvent uppfostran för att utvecklas till den drömhund som den blir i rätta händer.
  • Den trivs bäst med daglig motion och mental aktiviering. 
  • Rasen är lättlärd, arbetsvillig, nyfiken och pigg på det mesta.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Gårds- och Vallhundsklubben Bli medlem
  • Rasklubb

    Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

    Svenska Schipperke Ringen Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Rasen är en liten helsvart, kvadratiskt byggd hund med kraftig och högt buren hals. Den har relativt små, trekantiga, upprättstående öron och ett kilformat huvud med små, mörka, mandelformade ögon. Uttrycket är vaket, intensivt och livligt.

Pälsen är mycket karakteristisk och är riklig, tät och rak med krage och man, vilket gör silhuetten unik. Svansen bärs för det mesta rullad i en kringla upp över ryggen. Medfödd stubb- och halvsvans förekommer också. Vikt är ca 3–9 kg.

Skötsel

Pälsen kräver endast ett minimum av vård och består av mjukare underull och hårdare längre täckhår. Dess struktur gör att den aldrig blir tovig och att ingenting fastnar i pälsen. En schipperke ser alltid ren ut, även efter en lång skogspromenad. Borstas vid fällning och bad vid behov räcker som pälsvård.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är en liten helsvart, kvadratiskt byggd hund med kraftig och högt buren hals. Den har relativt små, trekantiga, upprättstående öron och ett kilformat huvud med små, mörka, mandelformade ögon. Uttrycket är vaket, intensivt och livligt.

Pälsen är mycket karakteristisk och är riklig, tät och rak med krage och man, vilket gör silhuetten unik. Svansen bärs för det mesta rullad i en kringla upp över ryggen. Medfödd stubb- och halvsvans förekommer också. Vikt är ca 3–9 kg.

Hälsa

Rasen är att betrakta som sund och inga kända rasbundna sjukdomar. 

Historik

Schipperke härstammar från Belgien/Flandern och namnet betyder liten vallhund på flamländska. Den gemensamme förfadern till både schipperke och belgisk vallhund var antagligen Leuvenaar, en tämligen liten och i huvudsak svart vallhund. Rasens ursprung sträcker sig ända till 1600-talet. Under slutet av 1600-talet var den favoritras hos gemene man och hos skomakarna i Saint-Gery-kvarteren i Bryssel.

Den första rasstandarden upprättades 1888 av rasklubben som grundades samma år och är Belgiens äldsta. Hundrasen beskrevs som världens minsta vallhund men har även ett förflutet som vakthund och råttfångare på de belgiska och holländska kanalbåtarna.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12