Saarloos wolfhond

Envis, vänlig, krävande och vill inte vara ensam

Fakta

Rasgrupp
Grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar
Ursprungsland/hemland
Nederländerna
Hundtyp
Vallhund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Medel
Storlek
Mycket

Allmänt

Saarloos wolfhond har inte avlats med syfte för någon särskild användning. Rasen har egenskaper som kan göra den till en trogen följeslagare och sällskapshund. Den är alert och livlig samt mycket misstänksam mot okända. Dessa egenskaper gör att hunden kan ge ett nervöst intryck och reagerar ofta genom att fly undan. Det är inte en ras som lämpar sig till förstagångsägare.

Om du funderar på saarloos wolfhond:

  • Den är inte avlad att användas för någon specifik uppgift och är självständig. 
  • Rasens egenskaper gör den inte lämplig för den som vill tävla i olika hundsporter.
  • Saarloos wolfhond behöver socialtränas tidigt.
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 65-75 cm och tikar 60-70 cm. Pälsen är rak och tät. Färgen är från ljus- till mörkchatterat varggrått eller leverbrunt. Även helt enfärgat creme till vitt förekommer.

Skötsel

Pälsen är dubbel med raka, grova täckhår och mjuk, tät underull. Det är stor skillnad mellan vinter- och sommarpäls. Under vintern har den mycket underull. När denna fälls behöver pälsen borstas ofta innan den fått sin mindre tjocka sommarpäls.

Egenskaper och mentalitet

Rasen har framträdande drag av ett stort behov av att röra sig fritt. Den är energisk, reserverad och misstänksam mot främlingar. Dessa egenskaper innebär att rasen, framför allt när den utsätts för okända situationer, ger ett nervöst intryck och vanligen reagerar med flyktbeteenden. Rasen är mycket självständig och lyder endast av egen fri vilja.

Rasens egenskaper medför ett särskilt ansvar för såväl uppfödare som hundägare. Ett gott råd är att skaffa kunskap om föräldradjurens mentala egenskaper t ex genom att träffa dem i deras vardagsmiljö och ta del av resultat från mentalbeskrivningar.

Rasen finns med i Breed Specific Instructions, BSI, där man uppmärksammar den speciella mentaliteten.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Leendert Saarloos, Nederländerna, experimenterade under 1930-talet med att korsa schäfer med varg. Hans mål var att förbättra schäferrasen och han höll sig med ett stort hägn av avelsdjur. Hans hundar, ”europeisk varghund”, bestod av 75% schäfer och 25% varg. Han försökte under 30 år att få hybriderna erkända som ras, men lyckades inte under sin livstid.

1975 lyckades hans efterträdare att få hundrasen erkänd av Holländska Kennelklubben under namnet saarloos wolfhond. Internationellt blev hundrasen erkänd 1981.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12