Rysk svart terrier

Pampig, livlig, lojal med skägg

Fakta

Rasgrupp
Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
Ursprungsland/hemland
Ryssland
Hundtyp
Brukshund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Medelstor
Storlek
Mycket

Allmänt

Rasen passar till samtliga bruksgrenar och även till andra hundsporter. Under senare år har rasen även visats flitigt i utställningsringarna. Den är lättlärd men måste motiveras väl.

Om du funderar på rysk svart terrier:

  • Den är självsäker men kan vara reserverad mot främlingar.
  • Det är en envis hund som kräver en konsekvent uppfostran.
  • Rasen kräver mycket pälsvård.
  • Den vill leva ett aktivt liv.
  • Rasen har ingen utpräglad jaktinstinkt. 

Stockholm Hundmässa, entrébiljetter

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Brukshundklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Rasen är över medelstorlek, stark med kraftig benstomme och välutvecklad muskulatur. Hunden utstrålar stolthet och är respektingivande. Den har en robust och oöm konstruktion. Könsprägeln är tydlig. Mankhöjden för hanhundar är 72-76 cm och vikten 50-60 kg, tikar är 68-72 cm i mankhöjd och väger 45-50 kg. Pälsen ska vara rustik och tjock, så kallad dubbelpäls, med rikliga mustascher, skägg, ögonbryn och benhår. Färgen är svart men gråa hår insprängt är tillåtet.

Skötsel

Rasen kräver en del pälsvård och bör badas och klippas flera gånger per år. Det är viktigt att kamma igenom pälsen grundligt en gång per vecka för att undvika tovor.

Egenskaper och mentalitet

Rasen ska vara modig, stabil och självsäker, men kan vara reserverad mot främlingar. Den är lättdresserad, energisk och livlig. Som brukshund är den avsedd för kraftfulla och snabba aktiviteter med kvicka försvarsreaktioner. Rasen är tålig och kan anpassa sig till skiftande klimatförhållanden. Den är mycket trogen sin familj och nära vänner. Rasen har ingen utpräglad jaktinstinkt. 

Hälsa

I rasen förekommer höftledsdysplasi (HD), armbågsdysplasi (ED) samt även de ärftliga sjukdomarna JLPP och HUU. Rasklubben arbetar aktivt för att minska frekvensen av dessa sjukdomar och föräldradjuren ska undersöktas innan avel. 

Historik

Efter andra världskriget beslöt man sig på den ryska kenneln Röda stjärnan att ta fram en ras som kunde klara militärens och polisens hårda krav på bevaknings- och tjänstehundar. Man korsade riesenschnauzer, rottweiler, airedaleterrier och så kallade moskva-retriever (i huvudsak korsningar mellan newfoundlandshund och schäfer). Syftet var att få fram en uthållig, skarp, hård, oöm, stabil och arbetsvillig hund med lämplig päls. Rasen ansågs vara etablerad i början på 1970-talet. Till Sverige kom rasen 1973 och den första kullen föddes 1978.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12