Russkaja tsvetnaja bolonka

Social, lättlärd med tjock lång päls

Fakta

Rasgrupp
Grupp 9, Sällskapshundar
Ursprungsland/hemland
Ryssland
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Låg
Pälsvård
Medelstor
Storlek
Lite

Allmänt

Sällskapshund.

Utanför sitt hemland Ryssland är rasen erkänd i Norden samt i ett flertal andra länder och äger där rätt att ställas ut på officiella utställningar. Men rasen är inte erkänd av FCI, den internationella sammanslutningen av kennelklubbar, och kan därmed inte ställas ut på internationella utställningar. 

Om du funderar på :

  • Fundera på om du har tiden som krävs för att sköta om den långa pälsen.
  • Rasen är social och trivs inte att vara ensam.
  • Köp din hund från en av Svenska Kennelklubbens uppfödare. Då gör du ett tryggt hundköp och riskerar inte att gynna oseriös verksamhet eller att köpa en smuggelhund.
  • Ha roligt med din hund! Ni kan till exempel gå en kurs, tävla eller delta på hundutställning.
  • Gå med i en klubb och känn gemenskap. Som medlem i Svenska Kennelklubben hjälper du också oss att förbättra livet för alla hundar i Sverige.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Dvärghundklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Russkaja tsvetnaja bolonka är en liten, kompakt hund, något längre än hög. Mankhöjd för både hanar och tikar är maximalt 26 cm. Då ordet bolonka betyder knähund är det lilla formatet att föredra. Vikten är 3-4 kg. På grund av sin robusta konstruktion är de ofta tyngre än vad de ser ut att vara. Rasen är en elegant och pälsrik. Den förekommer i många färger utom helvit och fläckig. En liten vit fläck på bröstet och tårna tolereras. Viktigt är att färgen är stark och klar.

Skötsel

Pälsen är lång, silkig, vågig (stora lockar är att föredra) och mycket riklig. Underullen är tjock. Rasen fäller inte men kräver regelbunden pälsvård.

Egenskaper och mentalitet

Rasen har ett balanserat och vänligt temperament. Hundarna är utpräglat sociala, anpassar sig lätt i skiftande miljöer och läser lätt signaler från både två- och fyrbenta. Rasen är på många sätt ”lagom” och kan inte räknas till de raser som har hög intensitet och arbetsvilja. Hundarna är mycket lättlärda. De vill vara till lags och trivs bäst i sällskap med familjen/ägaren. Som flera små hundraser kan den bli mycket gammal.

Hälsa

Det är i dagsläget inte känt om det finns rasbundna hälsoproblem.

Historik

Russkaya tsvetnaya bolonka är inte en speciellt gammal ras. I rasstandarden sägs att de första kombinationerna mellan bichon frisé, shih tzu och lhasa apso gjordes 1951. Det som eftersträvades var en liten (20-24 cm) enfärgad pälsrik hund. 1962 namngavs rasen tsvetnaya bolonka och 1966 erkände det ryska jordbruksministeriet rasen. Under 1980-talet ökade rasen i popularitet och den nationella rasklubben bildades 1999. Till Sverige kom de första hundarna 2006 och de första kullarna föddes 2007.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12