Rat terrier
Energisk, alert med fokus på gnagare.
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 3, Terrier
- Ursprungsland/hemland
- USA
- Hundtyp
- Råtthund, sällskapshund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medel
- Pälsvård
-
Lite
- Storlek
-
Lite större
Allmänt
Rat terrier är framavlad för att jaga gnagare och andra skadedjur. Idag betraktas hundrasen främst som en utmärkt sällskapshund till den aktiva familjen.
Rasen är erkänd av den Nordiska Kennelunionen, NKU, men inte av den internationella kennelorganisationen, FCI.
Om du funderar på rat terrier:
- Rasen har en stark jaktinstinkt, vilket ägare bör vara medveten om.
- Den är energisk och lättlärd och behöver mental aktivering och motion för att må bra.
- Om smådjur såsom möss, hamster och marsvin finns i familjen måste man vara försiktig då hunden kan se dom som byte.
- Rasen kräver socialisering och miljöträning från ung ålder och genom uppväxten.
- Välj uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Terrierklubben Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Rasklubben för Rat- och American Hairless Terrier Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Rat terrier finns i två storleksvarianter; 25,5 -- 33 cm och 33--46 cm i mankhöjd. Hunden ska ge ett kraftfullt men ändå elegant och smidigt intryck. Pälsen är kort och rasen kan vara två- eller trefärgad, varav en färg alltid är vit.
Skötsel
Pälsen är kort och slät samt lättskött.
Egenskaper och mentalitet
Rat terrier har en stark jaktinstinkt och stor kapacitet för jakt på gnagare, andra skadedjur samt småvilt. Den är livlig, alert, nyfiken och lättlärd. Om den socialiseras vid tidig ålder passar den utmärkt som sällskapshund. Rasen har mycket energi och vill gärna bli aktiverad.
Hälsa
Antalet registrerade individer i Sverige är ännu inte så många och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.
Historik
Rat terrier är en amerikansk hundras. Det ursprungliga syftet var att få fram en hund som på ett effektivt sätt höll råttor och andra skadedjur borta från bondgården.
Dokument
-
pdf
Rasstandard rat terrier
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, rat terrier
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Domarkompendium american hairless terrier och rat terrier
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12