Portugisisk vattenhund

Påhittig, aktiv och tillgiven

Fakta

Rasgrupp
Grupp 8, Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar
Ursprungsland/hemland
Portugal
Hundtyp
Jakthund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Mycket
Storlek
Medel

Allmänt

Rasen har simhud mellan tårna och det gör den till en simmare och dykare av stora mått. Den var en oumbärlig följeslagare till fiskaren, som inte bara använde den under själva fisket, utan också som vakthund för att bevaka båt och ägodelar. Skulle fisk eller redskap falla överbord, hoppade hunden självmant i vattnet för att fånga det. Den dök under vattnet om det behövdes. I dag är rasen främst en aktiv sällskapshund. Många ägare aktiverar sin hund med agility, lydnad, viltspår med mera.

Om du funderar på portugisisk vattenhund:

  • Det är en aktiv hund, som inte passar att ligga i soffan och få korta promenader utan övrig aktivering.
  • Portugisisk vattenhund är en ras som kräver mycket pälsvård.
  • Rasen är vanligtvis stark, fysiskt och psykiskt.
  • Den apporterar vanligtvis både på land och i vatten, den bär ofta omkring på vad den får tag i.
  • Den har vanligtvis viss vaktinstinkt och skäller när det ringer på dörren. Den är till viss del också jaktintresserad.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Avtalsansluten rasklubb

    Ansvarar oftast för en ras, ansluten till SKK genom avtal. Avtalet anger uppdraget som kan vara att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar. Saknar rösträtt vid Kennelfullmäktige.

    Rasklubben för Portugisisk Vattenhund Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Portugisisk vattenhund är en mellanstor ras, en vuxen hund väger 16–25 kg. Mankhöjd för hanar är 50–57 cm och för tikar 43–52 cm. Den ska vara proportionerligt byggd, robust och muskulös. Pälsfärgen får vara svart, brun eller vit. De svarta och bruna hundarna får ha vita tecken. Det finns två pälstyper; lockig och vågig.

Skötsel

Pälsen kräver en hel del vård. Genomkamning ca en gång per vecka, och regelbundna bad med schampo och balsam. Den unga hundens päls kräver lite mera skötsel. Den fäller sin valppäls vid cirka 1 års ålder, och då bör man kamma igenom pälsen varje dag för att slippa tovbildning. Många allergiker tål rasen, men det är individuellt och inför ett eventuellt köp bör man träffa rasen vid flera tillfällen för att prova om man tål dem.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är en smart och pigg hund som bjuder på mycket roligt. Den går bra att ha som renodlad sällskapshund, men de allra flesta hundar vill arbeta och kräver en hel del aktivering. De har en stark vilja, stor intelligens och enorm uppfinningsrikedom. De är också tillgivna och sällskapliga och har stark flockkänsla. Portugisisk vattenhund är vänlig mot andra hundar och djur. Den startar sällan ett bråk, men kan säga ifrån om det behövs.

Portugisisk vattenhund är en hund som ursprungligen arbetade självständigt. Den skulle kunna orka arbeta många timmar varje dag och tåla svåra förhållanden. Detta medför att hunden i dag är mycket tålig, anpassningsbar och initiativrik. Den behöver klara och konsekventa regler redan i valpstadiet, annars är risken att hunden skapar sina egna regler. Med rätt hantering får man en god vän, trevlig arbetskamrat och sällskapshund som förgyller tillvaron. 

Hälsa

Portugisisk vattenhund är en förhållandevis frisk ras. Rasklubben har hälsoprogram gällande höftledsdysplasi (HD) samt PRA, en ärftlig ögonsjukdom som i dag dock förekommer ytterst sällan tack vare ny DNA-teknik. I övrigt förekommer andra sjukdomar, till exempel hypothyreos (sköldkörtelrubbning) och Addisons disease (njursjukdom) men i begränsad omfattning.

Historik

Portugisisk vattenhund är en gammal ras. Hundtypen har funnits längs hela Portugals kust sedan urminnes tider. Rasen användes ursprungligen som hjälpreda på och omkring fiskebåtarna men i dag har den så gott som helt förlorat sin betydelse som arbetskamrat för Portugals fiskare. Den första portugisiska vattenhunden kom till Sverige 1979, och den första valpkullen föddes fyra år senare. I dag (2009) föds 200–250 valpar varje år i Sverige.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12