Polski owczarek nizinny

Lättlärt energiknippe som älskar sin familj

Fakta

Rasgrupp
Grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar
Ursprungsland/hemland
Polen
Hundtyp
Vallhund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Medelstor
Storlek
Medel

Allmänt

Polski owczarek nizinny kallas ofta för "PON" och är en robust och vänlig familjehund som brukar fungera utmärkt med barn. Den är ofta aktiv utomhus men lugn inomhus och trivs bäst när den får vara med sin familj både vid aktiviteter och i vila.

Rasen ska vara arbetsvillig och orädd. Den önskar daglig aktivitet och är mycket roade av lekar och gör gärna konster. Rasen passar även utmärkt till olika hundsporter som till exempel spår, lydnad, agility, bruks och freestyle.

Om du funderar på polski owczarek nizinny:

  • Rasen behöver en vänligt och konsekvent uppfostran.
  • Socialisering och miljöträning redan från valpstadiet är mycket viktigt.
  • Du behöver gilla pälsvård, då den regelbundet behöver kammas och borstas.
  • Den gillar att göra aktiviteter med sin familj. 
  • Vänj valpen vid borstning, kamning och annan hantering från början.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Stockholm Hundmässa, entrébiljetter

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Gårds- och Vallhundsklubben Bli medlem
  • Rasklubb

    Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

    Pon-Unionen Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Polski owczarek nizinny är en mellanstor, bred och något satt hund med kraftig muskulatur. Mankhöjd för hanar är 45–50 cm och för tikar 42–47 cm. Svanslängden kan variera och är från födelsen antingen kort eller lång. Pälsen är lång och tät med sträva täckhår och med en underull som är tät och mjuk. Alla färger och nyanser är tillåtna.

Skötsel

Pälsen ska regelbundet kammas, borstas och hållas fri från tovor. Man bör inte bada hunden med schampo för ofta för det minskar pälsens naturliga motståndskraft mot smuts. Däremot kan man vid behov skölja igenom pälsen.

Egenskaper och mentalitet

Rasen ska ha ett stabilt psyke. Den är nyfiken och självständig med ett utomordentligt gott minne. En polski owczarek nizinny har stort tålamod och anpassar sig snabbt till nya miljöer utan nervositet eller rastlöshet. Från att ursprunglingen ha varit misstänksam mot främlingar, ska dagens hundar acceptera främlingar utan problem.

Hälsa

Höftledsdysplasi,HD, katarakt (ögonsjukdom) och autoimmuna sjukdomar (sköldkörtelrubbning) förekommer. 

Historik

Polski owczarek nizinny är från Polen och hundtypen har funnits i landet sedan 1500-talet. Från början var den en genuin polsk bondhund som användes till både vakt och vallning. Rasen är släkt med de medelstora europeiska herdehundar som finns på slättlandet och i bergstrakterna mellan Kaukasus och Iberiska halvön.

De första hundarna kom till Sverige i mitten av 70-talet. Tyvärr finns inte några ättlingar kvar i Sverige från dessa första rasrepresentanter. Rasen registrerades på nytt i Sverige 1986 och Sveriges första kull föddes i september 1988.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12