Podenco canario
Elegant, snabb och uthållig jägare
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp
- Ursprungsland/hemland
- Spanien
- Hundtyp
- Jakthund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medel
- Pälsvård
-
Lite
- Storlek
-
Medelstor
Allmänt
Podenco canario används till kaninjakt i sitt hemland och är därför anpassad att klara mycket kuperad terräng. Den jagar tyst och använder sin näsa, syn och hörsel för att hitta och fånga bytet. Rasen klarar med lätthet höga temperaturer och förmår att jaga outtröttligt från soluppgång till skymning. I Sverige är rasen en sällskapshund men den är relativt ovanlig i landet.
Om du funderar på podenco canario:
- Rasen har snabb och har stark jaktlust vilket ställer krav på ägaren.
- Podenco canario är främst en sökhund vid jakt på kanin.
- Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
- Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Vinthundklubben Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Gemensamma rasklubben för numerärt små raser inom SVVK Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Rasen är av medelstorlek, långlinjerad, lätt och mycket uthållig. Mankhöjd för hanar är 55-64 cm och tikar 53-60 cm. Färgen är företrädesvis röd i olika nyanser, ibland med vita tecken. Den har en kort, slät päls.
Skötsel
Pälsen är mycket lättskött, eftersom den är kort, åtliggande och tät.
Egenskaper och mentalitet
Podenco canario är energisk och alert. Den är nobel och aldrig aggressiv. Rasen är arbetsvillig, trogen sin ägare och jagar ihärdigt utan minsta tecken till trötthet. Intresset för jakt försvårar hundens möjlighet att vara lös och frihetsbehovet måste lösas på annat sätt.
Hälsa
Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.
Historik
Hundrasen härstammar från Kanarieöarna, dock främst på de största; Gran Canaria och Teneriffa. Podenco canario har sitt ursprung i Egypten och fördes troligen till öarna av fenicier, greker, kartager eller egyptier. Rasen är en av de äldsta nu existerande, vilket bekräftas av ett stort antal historiska fynd, till exempel ristningar, skulpturer och reliefer i faraonernas gravar och på museer, såsom Louvren och British Museum. Hundtypen kan dateras tillbaka omkring sju tusen år.
Dokument
-
pdf
Rasstandard podenco canario
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, podenco canario
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Domarkompendium podenco canario
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12