Phalène

Lättlärd och fartfylld liten kompis

Fakta

Rasgrupp
Grupp 9, Sällskapshundar
Ursprungsland/hemland
Frankrike och Belgien
Variant av rasen
Épagneul nain continental
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite större
Storlek
Lite

Allmänt

Phàlene är en utpräglad sällskapshund:

Om du funderar på phàlene:

  • Välj en valp med rastypiska öron som inte är för stor om du är intresserad av att delta på utställning.
  • Be att få se föräldradjuren och om det är möjligt titta på kullsyskonen för att se om öronen är korrekta.
  • Så många led av phàlene som möjligt i stamtavlan är viktigt för att vara mer säker på att valpen får rätt variant av öron.
  • Välj en uppfödare med erfarenhet av denna ras som du får förtroende för.

Stockholm Hundmässa, entrébiljetter

 

 

 

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Dvärghundklubben Bli medlem
  • Rasklubb

    Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

    Phalénesällskapet Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Phalène är en liten dvärgspaniel, sunt och harmoniskt byggd, med silkig päls och med eleganta rörelser. Mankhöjd är ca 28 cm. Kroppslängden överstiger mankhöjden något. Eftersom de hängande öronen i hög grad bidrar till rasens namn är dessa en viktig detalj. Phalène är en variant av rasen épagneul nain continental (kontinental dvärgspaniel). Den andra varianten, papillon, har stående öron. Dessa varianter kan födas i samma kull.

Skötsel

Rasen har en mycket lättskött päls, vilken inte behöver badas så ofta och inte heller trimmas.

Egenskaper och mentalitet

Phalène är en allsidig sällskapshund. Det är en hund full av energi, som älskar att samarbeta med sin ägare. Rasen är en utpräglad familjehund. Den har stort behov av närhet och kroppskontakt och vill vara med där något händer. Temperamentet skall vara vänligt, socialt, glatt och alert utan inslag av stress eller nervositet. Rasen är mycket allsidig, lättlärd, charmig och behaglig. Pigg och alert i behändigt format. 

Hälsa

En sund ras som ofta blir mycket gammal. Rasen har hälsoprogram hos Svenska Kennelklubben mot PRA (ögonsjukdom). Det förekommer en del patella (lösa knäleder), så hundar i avel bör regelbundet undersökas.

Historik

Phalène kommer ursprungligen från Belgien och Frankrike. Hundtypen är känd sedan 1500-talet på målningar tillsammans med högre ståndsfolk. Phalène betyder nattfjäril på franska. Namnet syftar på öronens likhet med fällda vingar hos en vilande nattfjäril. I Sverige fanns rasen långt innan den registrerades hos Svenska Kennelklubben, men först på 1950-talet började regelrätt uppfödning med importer från England. 1967 bildades rasklubben, Phalènesällskapet.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12