Perro sin pelo del perú, médio
Pigg, tillgiven med eller utan päls och tre storlekar
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp
- Ursprungsland/hemland
- Peru
- Variant av rasen
- Perro sin pelo del perú
- Hundtyp
- Sällskapshund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medel
- Pälsvård
-
Lite större
- Storlek
-
Medel
Allmänt
Perro sin pelo del perú är en utpräglad sällskapshund. Det är en hundras med tre storleksvarianter samt även med eller utan päls.
Om du funderar på perro sin pelo del perú, médio:
- Den nakna varianten behöver smörjas samt skyddas mot sol på sommaren och kyla.
- Rasen förekommer i tre storlekar och med eller utan päls.
- Valpen behöver tränas i sociala sammanhang.
- Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
- Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Spets- och Urhundklubben Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Sv rasklubben för Perro sin Pelo del Peru och Xoloitzcuintle Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Rasen ska vara medelkraftig och kvadratiskt byggd. Tre olika storlekar finns. Mankhöjd för liten (pequeño) är 25–40 cm, mellan (médio) 41–50 cm och stor (grande) 51–65 cm. Vikt är för liten 4–8 kg, mellan 8–12 kg och stor 12–30 kg .
Färgen kan variera från svart via samtliga nyanser av grått, mörkt kastanjebrunt mot ljusblont. Rosaaktiga fläckar på alla delar av kroppen kan förekomma. Det finns två varianter av päls: mer eller mindre hårlös (naken) eller kort päls över hela kroppen.
Skötsel
Rasen är oftast hårlös med endast enstaka hårstrån men den förekommer också i en variant med slät, kort och tät päls över hela kroppen. Pälsen på den behårade varianten är lättskött. Den nakna varianten kan behöva smörjas om huden är torr och kanske täckas vid kall väderlek.
Hälsa
Rasen har inga kända rasbundna sjukdomar eller hälsoproblem. Den anses vara en frisk och fysisk sund ras och kan uppnå en hög ålder. På grund av det genetiska anlaget för nakenhet saknar de ofta tänder i olika grad.
Egenskaper och mentalitet
Det är en livlig och uppmärksam hundras. Den ska vara vänlig och tillgiven gentemot sina närmaste, men reserverad mot främlingar. Rasen kräver därför mycket träning och socialisering, speciellt som valp.
Historik
Perro sin pelo del perú var känd i Sydamerika redan före inkaindianerna. Det finns säkra bevis i form av bilder på keramik från de olika civilisationerna före Inka. De nakna hundarna ersatte i dessa bilder andra viktiga ”symboldjur”, exempelvis puman, ormen eller falken. Av dessa bevis kan man sluta sig till att denna nakna hund förekom under de arkeologiska tidsperioderna före Inka, det vill säga mellan 300 f.Kr. och 1400 e.Kr.
Dokument
-
pdf
Rasstandard perro sin pelo del perú
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, perro sin pelo del perú
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Domarkompendium perro sin pelo del perú
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12