Perro dogo mallorquín/ca de bou
Kraftfull, krävande och trivs hos hunderfaren familj
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
- Ursprungsland/hemland
- Spanien
- Hundtyp
- Vakthund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medelhög
- Pälsvård
-
Lite större
- Storlek
-
Medelstor
Allmänt
Perro dogo mallorquín/ca de bou är numera en familjehund med stark vaktinstikt. I Sverige används den i dag främst som sällskapshund men är ingen idealisk förstagångshund på grund av sina egenskaper. Rasen kräver en ansvarfull ägare med hunderfarenhet.
Om du funderar på perro dogo mallorquín/ca de bou:
- Den är inte en ras för en förstagångsägare.
- Rasen trivs inte alltid med andra hundar, speciellt gäller detta hanhundar.
- Hunden behöver mycket miljö- och socialträning som valp/unghund.
- Rasen behöver aktiveras fysiskt och mentalt.
- Rasen trivs bäst på landet då hunden tycker om att vistas utomhus.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Molosser- och Herdehundklubben Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Klubben för gårds- och boskapsvaktare Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Rasen är en av de mindre molosserraserna. Mankhöjden för hanar är 55–58 cm och för tikar 52–55 cm. Vikten för hanar är 35–38 kg och för tikar 30–34 kg. Den är kraftig byggd och huvudet är stort och brett. Pälsen är kort och färgen är brindle, fawn eller svart. Vita tecken kan förekomma.
Skötsel
Pälsen är kort, hård och sträv. Den kräver minimla pälsvård och badas vid behov.
Egenskaper och mentalitet
Rasen har en historia som kamphund och vakthund och har ännu kvar ett temperament som inte alla klarar av. Det finns fortfarande rätt många hundar som visar större vaktinstinkt än vad som är önskvärt. Hanhundar går generellt inte ihop och inte alltid tikar med andra tikar heller.
Rasens starka vaktinstinkt och självständighet gör att den lämpar sig bäst hos en ansvarsfull person med kunskap och tidigare hunderfarenhet.
Hälsa
Höftledsdysplasi, HD, förekommer.
Historik
Perro dogo mallorquin har använts för hundkamp, till tjurhetsning och som vakthund. Grunden till rasen skapades när engelsmännen kom till ön Menorca i Medelhavet på 1600-talet och började korsa sina egna hundar med de som fanns på öarna. Engelsmännen avlade den för tjurhetsning, som i början av 1900-talet var mycket populärt. Detta förklarar det mallorkinska namnet ”ca de bou” - tjurhund (bulldogg).
Rasen finns registrerad i den spanska stamboken redan från 1923.
Dokument
-
pdf
Rasstandard perro dogo mallorquín/ca de bou
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, perro dogo mallorquín/ca de bou
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12