Perro de agua español
Krävande, lättlärd och aktiv med talang för mycket
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 8, Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar
- Ursprungsland/hemland
- Spanien
- Hundtyp
- Jakthund, sällskapshund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medel
- Pälsvård
-
Medel
- Storlek
-
Medel
Allmänt
Rasen är allsidig med stort användningsområde. Den deltar i tävlingsgrenar som agility, bruks och lydnad. I hemlandet Spanien testar man herde-, jakt- och vattenhundsegenskaperna genom funktionsprov och där används rasen av brandmän och räddningsmanskap, samt av polisen som skyddshund.
Om du funderar på perro de agua español:
- Rasen har ett högt, ganska skarpt skall som hörs väl och objudna gäster kan inte närma sig onoterat.
- Den behöver en kunnig ägare som engagerar sig och ger mycket av sin tid till hunden.
- Som valp behöver den mycket miljöträning.
- Den har ett gulligt yttre, men är en typisk arbetshund som behöver arbeta fysiskt och mentalt.
- En beteende och personlighetsbeskrivning, BPH, i vuxen ålder ger dig ökad kunskap om din hunds mentalitet.
Klubbar
-
Avtalsansluten rasklubb
Ansvarar oftast för en ras, ansluten till SKK genom avtal. Avtalet anger uppdraget som kan vara att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar. Saknar rösträtt vid Kennelfullmäktige.
Svenska Perro De Agua Español Klubben Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Rasen är medelstor; 40–50 cm i mankhöjd och 14–22 kg i vikt. Storleken varierar mycket, vilket kan bero på de tre ursprungliga blodslinjerna. Den är rustik och atletiskt byggd och har rektangulär kroppsform med spänstiga rörelser. Ögonen är uttrycksfulla och ska liksom nosen harmoniera med pälsens färg. Den har lockig päls och kvalitén varierar från nästan ingen underull till mycket tjock päls. Färgen ska vara enfärgad (vit, svart eller brun) eller tvåfärgad (vit och brun eller vit och svart). Längden på svansen kan variera från stubb till hellång.
Skötsel
Pälsen gör rasen väl rustad för olika klimat och gör den lämplig till såväl vattenarbete som arbete på land. Rasen fäller inte och kräver ingen daglig pälsvård, den ska istället maskinklippas regelbundet. Att borsta eller kamma hunden är inte att rekommendera, då detta gör att pälsen lätt tovas ihop och blir som en tät "filt". Om man vill behålla pälsen lång måste man dela tovorna med fingrarna. Viktigt är dock att hålla örongångarna fria från för mycket hår. För övrigt bör man kontrollera att håret mellan trampdynorna inte filtas ihop av smuts och grus.
Egenskaper och mentalitet
Rasen är trogen, lydig, glad, arbetsvillig, vaksam och välbalanserad. Vaktinstinkten och förmågan till självständigt arbete är välutvecklad och inlärningsförmågan är mycket god. Den är anpassningsbar och livlig. Rasen har samarbetsförmåga och självförtroende samt ett intresse av att vara sin ägare till lags. Den är ofta likgiltig mot främlingar, men ska alltid vara hanterbar. Tyvärr måste vi konstatera att hundar som inte stämmer på ovanstående beskrivningar förekommer.
Rasen är redan i ung ålder smidig med mycket god kroppsmedvetenhet, och detta varar livet ut. Perro de agua español kan bli mycket gamla.
Hälsa
Perro de agua español är i stort sett en mycket frisk ras. Höftledsproblem förekommer och där finns ett hälsoprogram med krav på officiell höftledsstatus för avelsdjur. Läs gärna mer om sjukdomar på klubbens webbplats under RAS där rasklubben har sin avelsstrategi för att hjälpa uppfödare att avla på friska individer.
Historik
Perro de agua español är en gammal ras som funnits länge i Spanien. Den har samma ursprung som den franska rasen barbet. Utseendet och arbetsuppgifterna varierade beroende på var i Spanien den levde. Man talar om tre olika typer eller blodslinjer. 1975 började man välja ut hundar med de mest specifika utseendena och karaktärerna och sammanställde en rasstandard. Internationellt blev rasen erkänd 1999 och samtidigt blev den också erkänd i Sverige. Redan 1997 kom de två första exemplaren hit.
Dokument
-
pdf
Rasstandard perro de agua espanol
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, perro de agua espanol
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
200-analys BPH perro de agua espanol
Läs mer om hundraser beter sig i olika situationer och vilka mentala egenskaper den har.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12