Norsk lundehund
Modig, alert med 6 tår på varje tass
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp
- Ursprungsland/hemland
- Norge
- Hundtyp
- Jakthund, sällskapshund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medel
- Pälsvård
-
Lite
- Storlek
-
Lite större
Allmänt
Norsk lundehund användes under flera hundra år till fångst av lunnefågel. I dag är den mest en familje- och sällskapshund. Rasen har många särtecken, till exempel sex tår på varje tass.
Om du funderar på norsk lundehund:
- Det är en härlig och vänlig liten hund som gärna vill vara med på allt familjen företar sig och trivs med barn.
- Hunden talar ljudligt om när någon/något främmande närmar sig.
- Träna valpen i sociala sammanhang så blir den en kompis som kan följa med nästan överallt.
- Den kan vara lite sen med att bli rumsren.
- Då antalet hundar i rasen är numerärt få är så många individer som möjligt värdefulla till avel.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Spets- och Urhundklubben Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Svenska Lundehundsällskapet Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Norsk lundehunden är en zoologisk raritet genom att ha sex fullt utvecklade tår på varje tass, vilket är fler än hos andra hundraser. Den är också otroligt vig och rörlig, huvudet kan böjas så långt bakåt att pannan vidrör ryggen. Rasen kan också "stänga för" sina öron. Lundehund har ett speciellt gångsätt, de paddlar med frambenen och det ser ut som om hunden ritar stora cirklar i luften.
Det är en liten, smidig och lätt rektangulär spets. Färgen är vanligtvis brun med vita tecken. Mankhöjd för hanar är 35–38 cm och tikar 32–35 cm. Vikt för hanar är 7 kg och tikar 6 kg.
Skötsel
Lundehunden har dubbel päls med grövre täckhår och mjuk underull. Pälsen är anpassad för nordiskt klimat och behöver knappt någon pälsvård. Du borstar och badar den då pälsen är i fällning. Pälsen verkar smutsavstötande och när den torkar efter en promenad i regn och rusk faller smutsen lätt av.
Egenskaper och mentalitet
Rasen har ett alert och vaksamt temperament. Den har lätt för att skälla. Rasen är självständig och är därför inte alltid lätt att motivera till exempelvis lydnadsträning. Viss försiktighet finns för nya miljöer och människor då hunden gärna vill bekanta sig först innan de blir accepterade. Mot familj och vänner har de en nära relation.
Hälsa
Norks lundehund är en frisk liten hund som ofta blir gammal; 13–14 år är inte ovanligt. En sjukdom som finns i rasen är IL (intestinal lymfangiektasi, kräkningar och diarréer) där cirka en av tio hundar insjuknar per år.
Historik
Norsk lundehund förekom längs kusten i Nordnorge under flera hundra år och den användes för att fånga lunnefågel. Dagens lundehundar härstammar från ön Vaeröy utanför Lofoten. Efter andra världskriget fanns endast en liten spillra kvar av rasen, men genom ett vetenskapligt upplagt avelsprogram kunde man rädda rasen till eftervärlden.
Dokument
-
pdf
Rasstandard norsk lundehund
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, norsk lundehund
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Domarkompendium norsk lundehund
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12