Norsk buhund

Mångsidig, lättlärd och arbetsvillig

Fakta

Rasgrupp
Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp
Ursprungsland/hemland
Norge
Hundtyp
Gårdshund, vallhund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medel

Allmänt

Norsk buhund har många användningsområden och dagens buhundar är framgångsrika som brukshundar i lydnad, spår och agility. Vi har i Sverige individer som meriterats som räddningshundar samt som servicehundar åt personer med funktionshinder.

Rasen är absolut ingen ”soffhund”, den behöver stimulans och vill vara med sin flock. 

Om du funderar på norsk buhund:

  • Rasen kräver att bli aktiverad och motion för att trivas.  
  • Den är oerhört social, älskar alla och umgås gärna med såväl människor som andra hundar.
  • Den trivs när den får vara tillsammans med sin familj.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Spets- och Urhundklubben Bli medlem
  • Rasklubb

    Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

    Norsk Buhund Ringen Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Norsk buhund är en typisk spetshund, under medelstorlek, lätt byggd med kort kompakt kropp, tät åtliggande päls och upprättstående öron. Svansen bärs stramt ringlad över rygglinjen. Mankhöjd för hanar är 43–47 cm och tikar 41–45 cm. Två olika färgvarianter finns; fawn (från helt ljus- till rödgult) samt enfärgat svart.

Skötsel

Rasen har sk dubbel päls och den fäller pälsen två gånger per år, först underullen och senare de täckande stickhåren. Då krävs ordentlig pälsvård. I övrigt är pälsen lättskött.

Egenskaper och mentalitet

Den norska buhunden upplevs oftast som okomplicerad och med stabilt och vänligt  temperament. Som familjehund är den social, läraktig och lätt att dressera. Den älskar barn och har en nästan obegränsad lust att leka. 

Rasen har stark revirkänsla, är vaken, påpasslig och modig. Den har mycket god hörsel vilket är goda förutsättningar som vakthund. Den kan även användas i olika former av jakt på både älg, småvilt och fågel, även om det är ovanligt. 

Hälsa

Norsk buhund anses som en sund hundras och har inga kända rasbundna sjukdomar. 

Historik

Norsk buhund (bu = gård) kan räkna sin bakgrund till förhistorisk tid. Fynd i norska vikingagravar visar att spetshundar varit vanliga på gårdarna. Dessa hundar har varit vakt- och gårdshundar och då fårskötseln började etablera sig som en del av jordbruket, kom buhunden att användas även som fårvallare. Den var mycket lämplig till det eftersom den är aktiv, alert och tålig.

Rasen har i allt väsentligt funnits i Norge men efterhand har de övriga nordiska grannländerna kommit att intressera sig för rasen.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12