Norfolkterrier
Glad, robust, lite envis och älskar folk.
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 3, Terrier
- Ursprungsland/hemland
- Storbritannien
- Hundtyp
- Sällskapshund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medel
- Pälsvård
-
Medel
- Storlek
-
Lite
Allmänt
Norfolkterrier är i huvudsak en sällskapshund. Det är en glad och vänlig hund som älskar alla. Trots att den inte är särskilt stor är den kompakt och robust i kroppen, orädd, självständig och kan vara ganska envis.
Om du funderar på norfolkterrier:
- Pälsen behöver trimmas regelbundet.
- Rasen behöver en tydlig och konsekvent uppfostran redan som valp.
- Vissa hundar kan ha mycket jaktinstinkt och/eller är duktiga grävare. Diskutera detta med uppfödaren innan köp.
- Välj uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Terrierklubben Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Svenska Norfolkterrierklubben Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Norfolkterrier är en mindre hund som är kompakt och kraftig med kort rygg. Mankhöjden är ca 25–26 cm. Vikten är ca 5–7 kg. Pälsen är sträv och färgen är alla nyanser av rött, vetefärg, black and tan eller grizzle. Vita tecken eller fläckar förekommer.
Skötsel
Den sträva pälsen måste trimmas. Hur ofta beror på pälsväxt och ägarens krav. Det kan räcka med att trimma ner pälsen två gånger om året och putsa däremellan. Är pälsväxten riklig kan man behöva trimma flera gånger om året och detsamma gäller om man vill ha hunden i utställningsskick under längre tid.
Egenskaper och mentalitet
Norfolkterrier är vaken, orädd och vänlig. Det är en social hundras som älskar människor. Den är oftast lugn inomhus och pigg utomhus.
Hälsa
Norfolkterrier anses som sund och har inga kända rasbundna sjukdomar.
Historik
Vid förra sekelskiftet beskrevs små röda terrier i East Anglia nordost om London. De utgjorde en blandning av flera terrierraser och ytterligare raser korsades in efter hand. De små terrierna blev populära både som sällskapshundar, bland annat hos studenterna i Cambridge, och som gårdshundar för att hålla efter råttor och andra skadedjur.
1932 godkände engelska kennelklubben de små terrierna under namnet norwichterrier. 1964 delades hundrasen i två, norwichterrier med ståndöron och norfolkterrier med hängöron. Numera skiljer sig raserna både i exteriör och temperament.
Dokument
-
pdf
Rasstandard norfolkterrier
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, norfolkterrier
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Domarkompendium Norfolkterrier
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12