Nederlandse schapendoes

Pigg vallhund som vill aktiveras

Fakta

Rasgrupp
Grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar
Ursprungsland/hemland
Nederländerna
Hundtyp
Vallhund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medel

Allmänt

Nederlandse schapendoes är ursprungligen en vallhund och används än i dag för att valla får. Samarbetsviljan, glädjen och den goda fysiken gör den till en härlig tränings- och tävlingskompis och flera deltar med glädje och framgång i hundsporterna lydnad, freestyle och agility. Inom rasen finns även hundar som tävlar i andra grenar såsom spår och eftersök. 

Om du funderar på nederlandse schapendoes:

  • Rasen är en energifylld vallhund. Den vill aktiveras, vilket kräver tid från dig som hundägare.
  • Pälsen är lång och drar in grus och grenar från naturen och kräver att du lägger ner tid på pälsvård.
  • Rasen vill vara nära sin familj.
  • Välj denna ras om du vill vara aktiv med i hundsporter som kräver snabbhet, spänst och koncentration. 

Stockholm Hundmässa, entrébiljetter

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Gårds- och Vallhundsklubben Bli medlem
  • Rasklubb

    Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

    Svenska Schapendoesklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

En nederlandse schapendoes är en lätt byggd och långhårig hund. Mankhöjd för hanar är 43–50 cm och tikar 40-47 cm. Pälsfärgen är ofta blågrå och svart men alla färger är godkända. Pälsen, som ger ett rufsigt intryck, har underull under längre täckhår. Pälsen är längre över bakdelen, där den ska vara minst 7 cm lång. Den är inte slät utan lätt vågig och ska inte vara silkig. Där pälsen är längre står den upp i tofsar.

Skötsel

En korrekt schapendoespäls är mycket lättskött. Den har en period under unghundstiden när valpullen släpper då kan den kräva mycket arbete med nästan dagliga utkamningar. I övrigt kammas och badas hunden vi behov.

Egenskaper och mentalitet

Nederlandse schapendoes är vaksam, glad, livlig, modig, vänlig och aktiv. Att vara kvick i både uppfattning och i kroppen är typiskt för rasen. Den ska vara intelligent och ha god förmåga att agera på egen hand.

Mot människor i sin omgivning utvecklar den en stor tillgivenhet och lojalitet. Rasen ska fungera bra tillsammans med andra hundar och djur. Nervositet, stress och aggressivitet är inte rastypiska egenskaper.

Hälsa

Generellt är nederlandse schapendoes en frisk hundras. Höftledsdysplasi, HD, armbågsledsdysplasi, ED, och g-PRA (ögonsjukdom) förekommer.

Historik

I slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet fanns nederlandse schapendoes överallt i Holland där det fanns herdar och fårhjordar. Herdarna uppskattade rasen för dess outtröttliga vilja att arbeta och för dess intelligens. Rasen är besläktad med bearded collie, puli, polski owczarek nizinny, old english sheepdog, briard och bergamasco. P. M. C. Toepel anses vara grundare av rasen.

Under åren 1940–1945 lyckades man i Holland samla ihop några exemplar av den då nästan utdöda rasen. 1954 skrevs en standard och en stambok upprättades. Rasen erkändes slutligen 1971. Dess tidigare namn var bara schapendoes och det är vanligt att man fortfarande kallar hundrasen för det.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12